Gradska knjižnica Rijeka uvodi novinu – Posebnim uređajem čiste knjige od virusa, bakterija, grinja, prašine…

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

RIJEKA – Gradska knjižnica Rijeka opremljena je posebnim uređajem za sterilizaciju knjiga koji ih čisti od virusa, bakterija, prašine. Riječ je o značajnoj inovaciji koja je u hrvatskom, ali i širem europskom okviru velika novost.

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Da pandemija koronaviorusa mijenja mnoge navike, poznata je stvar, a pošteđen nije ni svijet čitanja i knjižnica. Kako je jedna od glavnih misija Gradske knjižnice Rijeka da u svim mogućim uvjetima (npr. i u situacijama karantene) omogući i održi put knjiga do čitateljskih ruku, izabrana je značajna inovacija koja u ovoj fazi ima ulogu svojevrsnog pilot-projekta ne bi li s vremenom postala standardom rada, čak i nakon što prođe opasnost od koronavirusa, jer je higijena knjiga posebno i veliko pitanje.

Riječ je o uređaju koreanske tvrke LIVA pod nazivom LIVA EBS-401 koji uz UV lampe zadužene za uništavanje virusa koristi i strujanje zraka za uklanjanje prašine s knjiga. Proizvođač garantira efikasnost pri uklanjanju životinjica (uši, grinja…), bakterija i virusa (specifično i koronavirus – COVID-19), što će značajno unaprijediti čistoću knjiga i sigurnosni standard.

Uređaj će biti implementiran u rad Središnjeg odjela “Filodrammatica”, najprometnije lokacije Gradske knjižnice Rijeka gdje se ostvaruje i najveći dnevni broj posudbi.

Pokažu li se rezultati dobrima, namjera je u budućnosti sličnim tehnologijama i postupcima obuhvatiti i ostale lokacije, čime bi se stvorio novi standard sigurnosti posudbe knjiga, neovisan od ove ili sličnih budućih epidemijskih situacija. Iako je pandemija bolesti COVID-19 djelovala kao svojevrsni katalizator koji je ubrzao cijeli proces i učinio takav uređaj nužnim, zaključeno je da je implementacija takvih uređaja u rad knjižnica nužna i u vrijeme koje nazivamo “normalnim”. Uobičajeno je da su isti primjerci knjige u opticaju godinama, što na njih ostavlja različite posljedice. Premda se tijekom tog vremena s knjiga prašina, dubinski se one ne čiste, jer unutrašnjost knjige i nije moguće čistiti bez odgovarajuće aparature.

I.B.