3 min. čitanja

SAVRŠENI PREDATORI Zmijozuba sivka – Mladi proždiru braću i sestre

SAVRŠENI PREDATORI Zmijozuba sivka – Mladi proždiru braću i sestre
Foto: Wikimedia

Morski psi su jedna od najviše neshvaćenih skupina životinja. Iako se ljudska percepcija polako mijenja, dugogodišnja vjerovanja naslikala su te životinje u lošem svjetlu, čineći ih divljim, nepokolebljivim ubojicama iz dubine. Činjenice su daleko od fikcije jer su ove drevne morske životinje savršeno prilagođene vodenom svijetu. Te prilagodbe su prikazane velikom raznolikošću načina na koji njeguju svoje mlade, a od ovih strategija nijedna nije izvanrednija od strategije morskog psa koji se zove zmijozuba sivka.

Zmijozuba sivka (Carcharias taurus) može narasti do duljine od 3,5 metra, premda postoje zapisi o dužini duljoj od 5 metara i težini od 160 kilograma. Boje kod odraslih variraju od sivosmeđe do brončane s bjelkastom donjom stranom. Mladi imaju male tamne mrlje koje blijede kako odrastaju. Glava je spljoštena, a široka usta krase mnogi zubi strašnog izgleda. Prsne peraje su mesnate i nepokretne, a repna peraja je asimetrična. Zmijozuba sivka se nalazi u svim toplim morima, osim u istočnom Tihom oceanu. Mogu se naći na rasponu dubina, do najviše oko 200 metara.

U knjizi ,,Izvanredne životinje” koja je enciklopedija zanimljivih i neobičnih životinja, jako lijepo opisuju strategiju hranjenja mladih unutar ženke. Ženka zmijozube sivke donosi na svijet dvoje mladih svake dvije godine, što je relativno sporo za životinju ove veličine. Tajna uspjeha je kvaliteta, a ne broj. Nekolicina mladih koje ženka rodi vrlo su dobro razvijeni i sposobni paziti na sebe od rođenja.

Unutar ženke nalazi se par zasebnih, prostranih cijevi. Svaka od njih je maternica i na neki je način slična maternici kod ženki sisavaca. Jaja koja proizvodi ženka napuštaju jajnike i spuštaju se u te cjevčice gdje se dijele i rastu, na kraju tvoreći male morske pse. Mladi se hrane zalihama žumanjka u njihovom jajašcu, a prvi se embrij u maternici izvali iz jajašca kada dosegne dužinu od 6 centimetara. Mladi plivaju u ženki i počinju se hraniti braćom i sestrama u razvoju.

Čak i u ovoj vrlo ranoj fazi imaju dobro razvijen set zuba i mogu se s lakoćom hraniti svojom mekom braćom i sestrama. Ovaj mladi grabežljivac raste i jede dok ne ostane sam u maternici, dok sva braća i sestre ne budu pojedena. Kako bi osigurala daljnju prehranu za svoje kanibalističke mlade, majka nastavlja s proizvodnjom jajašaca koja se spuštaju u maternice da bi ih preostala dva mladunca proždrla.

Nakon dvije godine, mladi su potpuno razvijeni, a ženka ih dugo rađa, što nije iznenađujuće jer je svaki morski pas dugačak oko 1 metar pri rođenju. Sa svojim grabežljivim instinktima koje je dobro izbrusilo svojim vremenom provedenom u maternici, mladi otplivaju, savršeno sposobni da se sami snalaze i dovoljno veliki da budu ranjivi samo na najveće grabežljivce.

Predatorsku prirodu zametka zmijozube sivke otkrio je krajem četrdesetih godina 20. stoljeća morski biolog koji je interno pregledavao ženku. Mladi morski pas zamijenio je istraživačeve prste za hranu i oštro ga gricnuo.

Iako se ljudi boje morskih pasa, oni su ti koji su ugroženi. Svake godine više od 100 milijuna morskih pasa ubije se zbog sporta, hrane i ostalih proizvoda koje daju, poput kože i ulja. Svojom polaganom stopom razmnožavanja morski psi ne mogu održati nekontroliranu razinu iskorištavanja, a mnoge su vrste već kritično ugrožene. Bez potpune zaštite u vrlo bliskoj budućnosti, velika je vjerojatnost da bi nekoliko vrsta morskih pasa moglo zauvijek biti izgubljeno.

Tea Rukavina, studentica druge godine diplomskog studija Marikultura Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

Morski psi vole heavy metal
MORSKI PSI – Tri mita koja treba razbiti
ŠAPTAČ MORSKIM PSIMA Zaštitno lice National Geographica za Morski HR: “Ubijaju milijune radi peraja!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.