3 min. čitanja

LASTOVO Otvorena poučna staza – Artina

LASTOVO Otvorena poučna staza – Artina
Foto: PP Lastovsko otočje

LASTOVO –  Volite gledati u morsku pučinu? Morske ptice gregule i kaukali (artine i zovoji kako ih zovu na Lastovu)  privući će Vam pažnju svojim neobičnim letom – lete tik nad morskom površinom, kao da svojim iznimno dugim  krilima žele dotaknuti morsku površinu. Ovi izvrsni letači proputuju i preko 400 km na dan u potrazi za hranom. Imaju neobično dug životni vijek u odnosu na ostale ptice (25 i 30 godina), a nesu samo jedno jaje na godinu, što ih čini posebno ranjivima.

Gregula je i  endem Sredozemlja, u Hrvatskoj se gnijezdi u središnjem dijelu Jadrana, najvećim dijelom na Lastovu, tako da nije neobično da se je u sklopu projekta “LIFE Artina – mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu” osmislila i izvela edukativna staza upravo ovdje, a nazvana je  po lastovskom nazivu za gregulu –  Artina. Edukativna staza priča o cjevonosnicama greguli i kaukalu, ali i o sredozemnom galebu, čija gotovo cijela populacija od 13 – 60 parova živi na Lastovskom otočju.

Foto: PP Lastovsko otočje

Staza je postavljena uz mjesto Zaklopatica jer se baš ovdje na malom otočiću – škoju od Zaklopatice koji zatvara uvalu Zaklopatica poput poklopca, gnijezde gregule i kaukali. Posjetite li ovo mjesto u ljetnim noćima, čut ćete pomalo jezovit ali nadasve zanimljiv pjev ovih ptica, kada se mladunci i roditelji pronalaze po glasanju.

Staza se proteže do mjesta Lastova, a na šetnji dugoj 45 minuta uz pomoć šest poučnih ploča naučiti ćete nešto o biologiji sredozemnog galeba, gregule i kaukala, doznat ćete i koje su to prijetnje opstanku morskih ptica, te što svi mi možemo poduzeti za njihovu zaštitu i očuvanje.

Foto: PP Lastovsko otočje

Staza je otvorena nedavno, 22. listopada uz edukativno kreativne radionice i predavanje udruge Sunce o monitoringu morskog otpada. Na otvorenju su djeca oslikavala platnene vrećice, ukazujući na jedan od načina smanjenja plastičnog otpada, a puštanjem divovskih mjehura od sapunice prenijela se poruka da se za ptice opasni otpad koji nastaje zbog lateks balona može izbjeći.

Foto: PP Lastovsko otočje

Cjelokupni petogodišnji projekt provodi  udruga BIOM  s Javnom ustanovom „Park  prirode Lastovsko otočje“, BirdLife Maltom i Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce kao partnerima. Projekt je sufinanciran iz programa LIFE Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto_ PP Lastovsko otočje

Park prirode Lastovsko otočje

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.