Ribarska inspekcija iz Velebitskog kanala uklonila 200 nelegalnih vrša za škampe

Foto: Čitatelj / Ilustracija

STARIGRAD – Koordiniranom akcijom ribarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede i ovlaštenih osoba Obalne straže RH, prošlog je tjedna, na temelju prijave građana, na području istočnog dijela Velebitskog kanala iz mora uklonjeno oko 200 neoznačenih ili nepropisno označenih ribolovnih alata. Radi se većinom o vršama za lov škampa, koje su nakon vađenja brodom dopremljene do luke Gaženica.

– S obzirom da inspekcijskim nadzorom nije bilo moguće utvrditi počinitelja prekršaja, odnosno vlasnika alata, ribolovni alati su privremeno oduzeti i čuvaju se u skladištu ribarske inspekcije u Zadru do okončanja prekršajnog postupka, nakon čega će se komisijski uništiti – odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede, javlja 057info.

Škampi iz vrše smatraju se najboljim škampima te su u ponudi najboljih hrvatskih restorana. Ulov u Velebitskom kanalu je dopušten, uz strogo pridržavanje pravilnika o dužini stranice, veličini oka, te obvezno označavanje i navođenje registarske oznake broda kojem pripadaju. Pravne i fizičke osobe koje obavljaju lov vršama za škampe moraju ispunjavati statistički listić ulova za svaki mjesec, a sve to vlasnik ovih vrša nije poštovao.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako će Ribarska inspekcija i ovlaštene osobe nastaviti s ovakvim i sličnim akcijama, s ciljem sprječavanja ilegalnog ulova i zaštite morskih organizama.

I.B.