BURILOVIĆ: “Suradnju BIH i Hrvatske može ojačati Luka Ploče”

Foto: Youtube / Screenshot / Luka Ploče

PLOČE – Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović sastao se s predsjednikom Vanjsko-trgovinske komore BiH (VTK BIH) Vjekoslavom Vukovićem kako bi razgovarali o nizu aktivnosti kojima bi se intenzivirala suradnja članica obiju komora.

Istaknuto je da velik potencijal za daljnji razvoj ima luka Ploče, a na obostranu korist hrvatskoga i BIH gospodarstva.

– Luka Ploče izvrsno je prometno povezana i ima odličnu geostratešku poziciju, naslonjena je na BIH, ali postoji i neiskorišteni potencijal za skladištenje roba i to je nešto na čemu treba raditi – poručio je predsjednik Luka Burilović.

Vuković je pak objasnio kako velik dio njihovih tvrtki izvozi svoje proizvode preko luke Rijeka koja im je predaleko pa su im tako i troškovi transporta puno veći.

– Iako hrvatska luka, luka Ploče je od velike važnosti za gospodarstvo Bosne i Hercegovine i siguran sam da postoji  prostor za daljnje unapređenje suradnje na korist našeg i vašeg gospodarstva – poručio je Vjekoslav Vuković.

Rekao je i da je VTK BIH, potaknuta projektom HGK Digitalne Komore, također krenula u digitalizaciju svojeg poslovanja, a kreću i u projekt promocije domaćih proizvoda pa je tako dogovorena i razmjena iskustva po uzoru na projekte HGK „Kupujmo hrvatsko“ i dodjela znakova kvalitete. Činjenica je da u BIH posluju mnoge hrvatske tvrtke, odnosno jedan dio njih tamo proizvodi svoje proizvode pa je i to jedan od načina kako poboljšati plasman tih proizvoda na BIH tržištu. Osim toga, dogovorena je i suradnja po pitanju destinacijskog turizma u BIH.

Inače, više od 200 hrvatskih tvrtki posluje u BIH i Hrvatska je jedan od njenih glavnih trgovinskih partnera, dok je BiH redovito među najvažnijim trgovinskim partnerima Hrvatskoj izvan EU. „U prvih šest mjeseci ove godine ukupna robna razmjena između Hrvatske i BiH iznosila je 902 milijuna eura, što je pad od 19% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, što je posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom. Vjerujem da ćemo do kraja godine doći do robne razmjene od oko dvije milijarde eura i sigurno je da postoji prostor da se to još može oplemeniti“, poručio je Burilović.

Za proljeće je, ako epidemiološka situacija dopusti, dogovoren i posjet šire delegacije HGK Vanjsko-trgovinskoj komori BiH i posjet tvrtkama, u sklopu kojeg bi se adresirali ključni problemi, odnosno ponudila rješenja za daljnji razvoj i jačanje hrvatskog i bosansko-hercegovačkoga gospodarstva.

Na sastanku je istaknuta i izvrsna suradnja Vanjsko-trgovinske komore BiH s HGK Uredom u Sarajevu pa je tako Vuković rekao kako su svi resursi VTK BIH na raspolaganju HGK.

I.B.