Radnici Uljanika bi radili, ali nastavak brodogradnje u Puli još na čekanju

Foto: Uljanik

PULA – Na skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju donesena je odluka da se sva imovina neophodna za obavljanje brodograđevne djelatnosti unese u temeljni kapital nove tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856.

Za odluku su glasali svi prisutni vjerovnici s pravom glasanja, pa tako i Republika Hrvatska s tražbinama od 1,2 milijarde kuna, INA s 30 milijuna kuna, HEP Elektra s 10 milijuna kuna te troje predstavnika bivših radnika Neven Radolović, Samir Hadžić i Serđo Pajković, inače i bivši član uprave nekadašnjeg brodogradilišta Uljanik, čije potraživanje iznosi više od pola milijuna kuna; piše Glas Istre.

No, osim što odluka zasad nije pravomoćna jer neki od vjerovnika još uvijek imaju pravo žalbe, ona nije niti jedini uvjet koji se mora ispuniti da bi se u Puli ponovno pokrenula brodograđevna industrija preko tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856.

– Revitalizacija pulske brodogradnje odvija se, dakle, puževim korakom. Da bi firma Uljanik Brodogradnja uopće počela s radom potrebno je, među ostalim, imenovati novu Upravu – pojašnjava stečajna upraviteljica društva Uljanik d.d. i direktorica Uljanik brodogradnje 1856 Marija Ružić. Potom treba, govori, operacionalizirati sve preostale zaključke Vlade Republike Hrvatske.

– A to je da dođe do zamjene hipoteka između Republike Hrvatske i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), da Republika Hrvatska uzme u punopravno vlasništvo opremu pod hipotekom Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju te da s tom opremom procijenjene vrijednosti 102 milijuna kuna dokapitalizira Uljanik Brodogradnju 1856 – – obrazlaže.

I.B.