VIDEO Grbavi kit potopio kajakašice: “Činilo se kao da ih je progutao”

Foto: Youtube / Screenshot

Dvije promatračice kitova imale su blizak susret s vrstom čiji su srodnici najveće životinje svijeta, dok su veslale kajakom uz obalu plaže Avila u Kaliforniji. Događaj definitivno nikad neće zaboraviti.

Julie McSorley i Liz Cottriel promatrale su grbave kitove u ponedjeljak kada je jedna odlučila prići i izbliza ih osmotriti. Pod njima se našao kit i prevrnuo ih u more.

– Razmišljam u sebi: “Odgurnut ću ga. Kao, odgurnut ću kita s puta!” Bila je to najčudnija misao. Razmišljam: “Mrtva sam.” Pomislila sam da će sletjeti na mene. Sljedeće što znam je da sam pod morem – rekla je Cottriel za KMPH.

Kolege kajakaši brzo su djevojkama priskočili u pomoć, a Julie i Liz izvukle su se bez ozljeda, no Julie je izgubila ključeve od automobila.

– Vratili smo se do automobila, otresla sam košulju, a iz nje je ispala hrpa riba – prisjeća se događaja.

Na snimci svjedoka u blizini čini se kao da je kit progutao kajakašice, no ustvari ih je tek prevrnuo.

– Kit mi se doslovno unio u lice, ali doslovno me gurnuo – prepričava Liz.

Obje su imale sreće, jer, iako se grbavi kitovi hrane

Kitovi grbavi obično se hrane krilomi malim ribama, oni su ipak najveće životinje na zemlji, pa iako su popularni među promatračima kitova jer su aktivni na površini i često iskaču i šamaraju morsku površinu prsnim i repnim perajama, ne treba ih uznemiravati i približavati im se.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Jadranski kit je dobrog zdravlja i izvrsno se snalazi u Velebitskom kanalu

VIDEO Kitovi snimljeni i kod Pelješkog mosta