Javnosti predstavljena Studija održivosti razvoja turizma na području Šibensko-kninske županije

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom na području Šibensko-kninske županije predstavljena je danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku.

Zahvaljujući svojoj zavidnoj kulturno-povijesnoj baštini i izuzetnim prirodnim ljepotama, Šibensko-kninska županija već godinama kontinuirano bilježi rast dolazaka turista i porast turističkog prometa. Posebno u priobalju i na otocima tijekom turističke sezone kada se bilježe sve veći pritisci na prometnu i komunalnu infrastrukturu: vodoopskrbu, odvodnju, odlaganje otpada, opskrbu električnom energijom te okoliš.

– Upravo zbog potrebe određivanja prihvatnih kapaciteta u odnosu na ekološku, društvenu i ekonomsku održivost, a sve u cilju poboljšanja kvalitete življenja i usmjeravanja daljnjeg održivog razvoja turizma, Šibensko-kninska županija je s Institutom za turizam ugovorila izradu Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Ovaj izuzetno važan i vrlo kvalitetno izrađen dokument poslužit će kao podloga budućim prostornim planiranjima i donošenju planova razvoja Šibensko-kninske županije – kazao je zamjenik župana Nikola Blažević te zahvalio i čestitao svima koji su sudjelovali u izradi Studije.

Studiju su predstavili autori: prof.dr.sc. Zoran Klarić i dr.sc. Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

Prostor Šibensko-kninske županije podijeljen je u četiri klastera: Vodice – Murter, Šibenik – Skradin, Primošten – Rogoznica i Zaleđe, a potencijali za daljnji rast postoje u svim klasterima, osobito u turistički nerazvijenom zaleđu.

– Prihvatni kapacitet turizma u Šibensko-kninskoj županiji manje je ugrožen nego u većini drugih primorskih županija uslijed umjerenosti rasta turizma i izostanka ekscesnih situacija. To potvrđuje visoki stupanj zadovoljstva turista i otvorenost stanovnika prema razvoju turizma. Međutim, usprkos razmjerno povoljnoj trenutnoj situaciji, ipak postoje ograničenja razvoja koja bi, ukoliko se ne riješe, mogla rezultirati padom broja dolazaka i prihoda od turizma, a tako i nezadovoljstvom stanovnika – istaknuli su autori rezultate provedenog istraživanja.

– Budući da se većina potencijalnih ograničenja odnosi na komunalnu i prometnu infrastrukturu te problematiku izgradnje smještajnih sadržaja, za njihovo uspješno rješavanje nužno je snažno uključivanje lokalne samouprave, ali i svih građana Šibensko-kninske županije – zaključak je ove studije.

Projekt izrade Studije sufinanciran je sredstvima Ministarstva turizma i sporta temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini.

I.B.