2 min. čitanja

Javnosti predstavljena Studija održivosti razvoja turizma na području Šibensko-kninske županije

Javnosti predstavljena Studija održivosti razvoja turizma na području Šibensko-kninske županije
Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom na području Šibensko-kninske županije predstavljena je danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku.

Zahvaljujući svojoj zavidnoj kulturno-povijesnoj baštini i izuzetnim prirodnim ljepotama, Šibensko-kninska županija već godinama kontinuirano bilježi rast dolazaka turista i porast turističkog prometa. Posebno u priobalju i na otocima tijekom turističke sezone kada se bilježe sve veći pritisci na prometnu i komunalnu infrastrukturu: vodoopskrbu, odvodnju, odlaganje otpada, opskrbu električnom energijom te okoliš.

– Upravo zbog potrebe određivanja prihvatnih kapaciteta u odnosu na ekološku, društvenu i ekonomsku održivost, a sve u cilju poboljšanja kvalitete življenja i usmjeravanja daljnjeg održivog razvoja turizma, Šibensko-kninska županija je s Institutom za turizam ugovorila izradu Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Ovaj izuzetno važan i vrlo kvalitetno izrađen dokument poslužit će kao podloga budućim prostornim planiranjima i donošenju planova razvoja Šibensko-kninske županije – kazao je zamjenik župana Nikola Blažević te zahvalio i čestitao svima koji su sudjelovali u izradi Studije.

Studiju su predstavili autori: prof.dr.sc. Zoran Klarić i dr.sc. Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam.

Prostor Šibensko-kninske županije podijeljen je u četiri klastera: Vodice – Murter, Šibenik – Skradin, Primošten – Rogoznica i Zaleđe, a potencijali za daljnji rast postoje u svim klasterima, osobito u turistički nerazvijenom zaleđu.

– Prihvatni kapacitet turizma u Šibensko-kninskoj županiji manje je ugrožen nego u većini drugih primorskih županija uslijed umjerenosti rasta turizma i izostanka ekscesnih situacija. To potvrđuje visoki stupanj zadovoljstva turista i otvorenost stanovnika prema razvoju turizma. Međutim, usprkos razmjerno povoljnoj trenutnoj situaciji, ipak postoje ograničenja razvoja koja bi, ukoliko se ne riješe, mogla rezultirati padom broja dolazaka i prihoda od turizma, a tako i nezadovoljstvom stanovnika – istaknuli su autori rezultate provedenog istraživanja.

– Budući da se većina potencijalnih ograničenja odnosi na komunalnu i prometnu infrastrukturu te problematiku izgradnje smještajnih sadržaja, za njihovo uspješno rješavanje nužno je snažno uključivanje lokalne samouprave, ali i svih građana Šibensko-kninske županije – zaključak je ove studije.

Projekt izrade Studije sufinanciran je sredstvima Ministarstva turizma i sporta temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.