3 min. čitanja

OTVORENA DIONICA PAZIN-CEROVLJE Dogodine nastavak gradnje Istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka

OTVORENA DIONICA PAZIN-CEROVLJE Dogodine nastavak gradnje Istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka
Foto: MMPI

PAZIN – Dionica Istarskog ipsilona, Pazin – Cerovlje duga 12 km danas je puštena u promet. Ova dionica dio je projekta nastavka izgradnje punog profila Istarskog ipsilona na dionici od Pazina do tunela Učka koja je ukupno duga 28 km. Kako bi se poštovali rokovi izgradnje i projektna dinamika, na gradilištu je održavan intenzivan tempo rada što je rezultiralo time da je dionica Pazin – Cerovlje, završena u predviđenom roku dok se završetak radova na preostalih 17 km ove dionice, do tunela Učka, se očekuje sredinom sljedeće godine.

Na otvorenju ove dionice sudjelovao je i resorni ministar Oleg Butković, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade, koji je izrazio zadovoljstvo da je nakon 2016. godine, kada je projekt bio naprasno zaustavljen, danas otvorena dionica jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. ‘

Očekujem da ćemo do početka sljedeće turističke sezone otvoriti i preostali dio do tunela Učka a budući da je Vlada prije mjesec dana donijela odluku da idemo dalje s fazom 2B2-1 koja uključuje izgradnju duge cijevi tunela Učka, očekujem da ćemo vrlo brzo početi s radovima na nastavku jer smo dobili sve dozvole, ali i ono što je bilo najvažnije, pozitivnu odluku Europske komisije. Dakle, svi radovi idu dalje, to je izrazito važno budući da ovaj projekt, pridodamo li i drugu cijev tunela Učka, ukupno vrijedan 360 milijuna eura što izrazito puno znači za hrvatsku građevinsku operativu ali i zbog činjenice da ovakvi projekti utječu na rast BDP-a. Danas u Hrvatskoj ulažemo više od 20 milijardi kuna u projekte poput ovoga ali i u već poznate projekte poput izgradnje Pelješkog mosta, te brojnih željezničkih, cestovnih i projekata lučke infrastrukture. Također, sada su nam dostupna i sredstva iz tzv. Covid fonda i buduće financijske perspektive gdje na raspolaganju imamo oko 22,5 milijardi eura te očekujemo da će veliki dio tih sredstava biti utrošen na nastavak ulaganja u infrastrukturne projekte poput ovog zaključio je ministar Butković.

Foto: Wikimedia / MPPI

– Pretvaranje ove dionice u puni profil autoceste dovest će do niza koristi za građane i vozače. Na prvom mjestu, i ujedno kao najvažniji razlog za pokretanje ove investicije ističem dizanje sigurnosti ove dionice autoceste na kojoj bilježimo najveći broj nezgoda i nažalost poginulih. Tijekom građenja, izazov za glavnog izvođača radova, grupaciju Bouygues TP bio je izvesti sve radove u roku, uz kolnik pod prometom. Dionica Pazin Cerovlje izgrađena je kvalitetno, prije roka, unutar cijene i bez dodatnih troškova i kašnjenja tako da je izvođač radova Bouygues i ovaj put opravdao naše povjerenje te i ovu fazu napravio na vrijeme i kvalitetno prema projektima, posebice uz izazove vezane za Covid 19. Bina Istra neće stati s razvojem projekta, ostaje nam razvoj i faze 2B2, posebice druga cijev Tunela Učka i dionice do Matulja, i dat ćemo sve od sebe u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture da odmah nastavimo i završimo Istarski ipsilon – naglasio je Dario Silić, generalni direktor Bina Istre.

Posjetimo i na to da je u kolovozu ove godine Europska komisija dala „zeleno svjetlo“ za produljenje koncesijskog ugovora s koncesionarom Bina Istrom što je bio preduvjet za donošenje odluke o nastavku izgradnje Istarskog ipsilona i izgradnji druge cijevi tunela Učka.

Nastavak projekta, odnosno pod-faza 2B2-1 sastoji se od izgradnje drugog kolničkog traka (još jednog traka u svakom smjeru) od čvora Vranja do tunela Učka/Portala Kvarner, dionice duge 8 km, koja uključuje izgradnju 5,63 km druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama te izgradnju odmorišta Kvarner. Ukupna vrijednost ove dionice će iznositi oko 1,5 milijardi kuna te se očekuje kako će ovo ulaganje utjecati i na rast BDP-a za 0,5%.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.