Senzacionalne tajne Romualdove pećine u Istri 

Ulaz u Romualdovu pećinu - Foto: Arheološki muzej Istre

ROVINJ/ZAGREB – Na južnoj padini Limske drage iznad samog dna Limskog kanala, a samo 5 km sjeverozapadno od Rovinja nalazi se pećina zanimljivog imena u kojoj je nekad obitavao bendektinac sv. Romualdo, a danas u njoj arheolozi otkrivaju senzacionalne primjerke hrvatskog stijenskog slikarstva

“Hrvatsko stijensko slikarstvo, s naglaskom na otkriće paleolitičkih pećinskih slikarija u Romualdovoj pećini u Istri” izuzetno je zanimljivo predavanje koje će ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo, održati u sklopu nadolazećeg Arheološkog stručnog kampa Prehistory Adventure koji od 9. do 13.11., uživo i online, organizira Arheološki muzej u Zagrebu.

Na području Hrvatske i jugoistočne Europe stijenske slikarije su u pravilu slabo poznate, a zabilježeno je tek nekoliko lokaliteta. Tijekom 2009. godine započeo je projekt pod nazivom CRORA (CROatian Rock Art – Hrvatsko stijensko slikarstvo), koji ima za cilj sustavno katalogiziranje, valorizaciju i prezentaciju stijenskih slikarija na tlu Hrvatske. Među njima posebno je važna Romualdova pećina u kojoj su pronađene paleolitičke pećinske slikarije, stare preko 30.000 godina, prve takve u Hrvatskoj. 

U pećini su ukupno zabilježene 44 slikarije. Među njima se ističe nekoliko crteža koji predstavljaju bizona, divokozu, shematizirane prikaze ljudi te trokutove koji mogu simbolizirati ženski spol. Preliminarna istraživanja stijenskih slikarija na području Hrvatske zabilježila su brojna nalazišta s gravurama i slikarijama, te ukazala kako je ovo područje, sa svojim brojnim krškim fenomenima izuzetno potencijalna regija za daljnja sustavna istraživanja u potrazi za prikazima stijenske umjetnosti.

Crtež bizona u Romualdovoj pećini – Foto: Arheološki muzej Istre

Pećina se prvi put spominje 1590. godine, a uz pećinske slikarije krase je fascinantni arheološki slojevi koji se istražuju od kraja 19. stoljeća pa do danas.

Romualdova pećina samo jedno je od nalazišta koja čine rutu Put neandertalca, vrlo zanimljivog itinerera pomoću kojeg možete na drugačiji način doživjeti kontinetalnu i priobalnu Hrvatsku.

Ruta Put neandertalca prati nalaze neandertalaca odnosno musterijenske kulture, a na njoj se, uz Romualdovu pećinu, još nalaze lokaliteti; Vindija i Velika pećina na Ravnoj gori u blizini Varaždina, polupećina na Hušnjakovom brijegu u Krapini, špilja Veternica na zagrebačkoj Medvednici, Romualdova pećina blizu Rovinja, Ljubačka kosa u blizini Zadra, Velika pećina u Kličevici blizu Benkovca te Mujina pećina u neposrednoj blizini Kaštela i Trogira. Uz sve muzeje s arheološkom građom vezane uz te lokalitete te turističke atrakcije poput nacionalnih parkova i parkova prirode na koje ćete naići putem, Put neandertalca garantira odličnu pretpovijesnu avanturu za odrasle i djecu.

Pogled iz špilje Vindije – Foto: I. Janković

Želite li saznati više Romualdovoj pećini i o ovoj zanimljivoj kulturnoj ruti, ali i drugim europskim rutama koje vrednuju paleolitičku baštinu prijavite se za neko od predavanja u sklopu Arheološkog stručnog kampa Prehistory Adventure koji Arheološki muzej u Zagrebu organizira svojoj Galeriji AMZ, ali i putem komunikacijske platforme od 9. do 13.11. Iako namijenjen stručnoj javnosti, kamp obiluje i sadržajem zanimljivim širokoj publici.

U sklopu kampa moći ćete tako otputovati ususret paleolitiku i neandertalcima,  saznati više o životu pradavnih vladara Europe, tajnama koje možemo iščitati iz ljudskih i životinjskih kostura ili pak o velikim turističkim potencijalima paleolitičke baštine te njezinoj interpretaciji. Na kampu će biti predstavljena i sjajno ilustrirana edukativna knjižica pod nazivom „Mala knjiga evolucije čovjeka“ kojoj je, uz ilustratoricu Issu Bratinčević, koautor i dr. sc. Ivor Janković s Instituta za antropologiju, a na čijim stranicama, neandertalci, naravno, zauzimaju važno mjesto.

Program Arheološkog stručnog kampa Prehistory Advenuture možete pronaći OVDJE

Silvija Jacić

Vaš komentar