2 min. čitanja

KONAVLJANI U ZAŠTITI TRADICIJE Izmjestili i presložili zaštićene kućerice na sigurnije lokacije

KONAVLJANI U ZAŠTITI TRADICIJE Izmjestili i presložili zaštićene kućerice na sigurnije lokacije
Foto: Općina Konavle

KONAVLE – Završena je izgradnja odnosno premještanje još jedne tradicionalne poljoprivredne kućerice, ovaj put pored suhozidne lokve i upečatljive vrbe u Pločicama, uz angažman članova udruge Dragodid, Suhozidne baštine Konavala i drugih volontera, a koju je financirala Općina Konavle.

Riječ je o kućerici koja se u svom izvornom obliku presložila s područja građevinskih zahvata u Zračnoj luci Dubrovnik, a sačuvana je u suradnji Općine Konavle, Zračne luke Dubrovnik i članova Suhozidne baštine Konavala.

Foto: Općina Konavle

Inače, pretpostavlja se da je posljednja kućerica u Konavlima, prije ovih premještanja, izgrađena krajem 19. stoljeća, prilikom velike ekspanzije terasiranja i sadnje vinograda duž cijele Dalmacije. Stoga je ova akcija premještanja jedne kućerice na Zakrajnicu i druge na Pločice posebno značajna za Općinu Konavle i sve sudionike koji su pridonijeli izgradnji kućerice, ali i promociji suhozidne baštine Konavala. Pored toga, još jednu kućericu sačuvala je i presložila Zračna luka Dubrovnik.

Foto: Općina Konavle

Ova akcija vrijedna je i u kontekstu popularizacije i osvještavanja o povijesnoj i krajobraznoj vrijednosti suhozidnih struktura u čovjekovom životnom prostoru.
S obzirom na svoj značaj u prošlosti i lokacije na koju su kućerice premještene, može se reći da predstavljaju simbol i spomenik konavoskog težačkog života.

Foto: Općina Konavle

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.