Najbolji jedriličari odmjeravaju snage na prvenstvu Hrvatske u šibenskom akvatoriju

Foto: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – U partnerstvu s Jedriličarskim klubom Val, D-Marin Mandalina ovoga je vikenda domaćin ORC regate, i to Prvenstva Hrvatske. Iako je prvotno bilo planirano održavanje nekoliko regata u šibenskom i zadarskom akvatoriju pod sponzorstvom D-Marin-a, nažalost zbog okolnosti izazvanih COVID-19 pandemijom sve su otkazane; piše ŠibenikIN.

– Mjesto održavanja bit će svima dobro poznati Šibenski akvatorij, a baza događanja D-Marin Mandalina, ujedno i sponzor regate – poručili su organizatori iz JK Val.

Regata će se jedriti tri dana i za sada je prijavljeno 12 brodova, a posebna je zanimljivost da će se jedriti i jedan navigacijski plov. Početak prve regate je danas u podne, dok će proglašenje najboljih biti u nedjelju nakon objave službenih rezultata.

ORC International je sustav premjeravanja po kojem se održavaju svjetska i europska prvenstva, a u Hrvatskoj se primjenjuje više od dvadeset godina. Osnovna ideja svakog sustava premjeravanja je izjednačiti različite jedrilice i time omogućiti posadama izjednačeno natjecanje, bez obzira na veličinu i karakteristike jedrilica.

Foto: Dragan Zrnčević

Dosad je D-Marin bio sponzor i domaćin niza međunarodnih regata, uključujući i prestižne regate u klasi TP52, kao i regate u klasama Farr 40 te Melges 24 i 32. Prošle godine posebno su se istaknuli D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo, kao i respektabilna regata European Match Race Tour. Također, održano je i veliko nacionalno klupsko natjecanje – D-Marin hrvatska jedriličarska liga, u organizacijskoj suradnji s Jedriličarskim klubom Val i Wave Sailing Centrom pri čemu je D-Marin Mandalina marina ugostila hrvatske jedriličarske klubove na jedrilicama J70 i Platu25.

– D-Marin sponzorstvom i promocijom ovih regata promiče jedriličarski sport i rekreacijski jahting, kao i destinacije u kojima se natjecanja održavaju, što je od iznimne važnosti za snažnije pozicioniranje Hrvatske kao jedne od najljepših destinacija za jedrenje u Europi – zaključili su organizatori.

I.B.