Zadarski arheolozi nastavljaju istraživati rovinjske brodolome u podmorju obližnjeg otočja

Foto: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

ROVINJ – Tijekom listopada 2020. godine nastavljena su podvodna arheološka istraživanja antičkog brodoloma u podmorju otočića Velika Sestrica u sklopu projekta Rovinjski brodolomi.

Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru su u suradnji s Bavarskim društvom za podvodnu arheologiju iskopavali i dokumentirali jame koje su sadržavale tragove tereta brodoloma, uglavnom dijelove amfora tipa Forlimpopoli. Posljednja tri dana terenskog istraživanja, zbog vremenskih neprilika nije bilo moguće raditi na Sestricama, pa je već navedena ekipa, uz snage vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno provela podvodni pregled podmorja nekih otočića i hridi u Rovinjskom arhipelagu.

Pregledano je podmorje otoka Sveta Katarina, hridi Muntrav i otočića Samer, te podmorje ispod Starog grada. Raznolikoj ekipi, priključio se i Muzej Grada Rovinja-Rovigno, s kojim je ostvarena suradnja, te ugovoreni planovi za budućnost, doznaje se iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ROVINJSKI BRODOLOMI – Istraživanja zadarskih podvodnih arheologa

Arheološko otkriće u Istri – More ga je skrivalo 1500 godina!