2 min. čitanja

Maslinik s pogledom na Pelješki most

Maslinik s pogledom na Pelješki most
Foto: HRT / Screenshot

Maslina će u neretvanskoj dolini biti 30 posto više nego lani. Dobar je urod i u masliniku s najljepšim pogledom na budući Pelješki most. Plodovi oblica i levantinki poprimili su različite boje – idealno vrijeme za berbu.

A sam položaj maslinika berbu čini još ugodnijom. Beračima u masliniku obitelji Mustapić na padini brada Smrčevice iznad Komarne, pruža jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj, a već u slijedećoj berbi kad se premoste obale između Komarne i Brijeste taj vidik bit će bez premca, javlja HRT.

– Vidi se sveukupno od Hvara do Neuma odnosno još i dalje – stonska pumpa i cijeli arhipelag otoka i Pelješac – govori Mirsada Mustapić. Obitelj Mustapić ima maslinik od 600 stabala u kojem dominiraju sorte oblica i levantika ali samo 200-tinjak ih je na rodu.

Naime, prije dvije godine mlade masline pokosio je iznenadni led – pokazuje Živko Mustapić. No neka stabla odprla su se ledu i ove godine dala svoj prvi urod. Stara obnovljena stabla, pak, rodila su dvostruko bolje nego lani, dodaje.

Bolji urod očekuju i ostali neretvanski maslinari

– Ove godine očekujemo prinos maslina 30% veći nego lanjski. Možemo reći da će ovo za maslinare biti jedna solidna godina obzirom da je štetnik maslinova muha pokazivao veliku populaciju tijekom cijele vegetacije, osobito u periodu od sredine kolovoza do kraja listopada, kaže Ivana Tomac Talajić iz Ministarstva poljoprivrede.

Neretljani na različite načine vrlo uspješno suzbijaju tog štetnika. Sve je više onih koji se kreću prema ekološkoj proizvodnji. Vrlo je važno i što prije preraditi masline, a to Živko radi odmah nakon berbe. Neretvani masline prerađuju u jednoj od dvije opuzenske uljare. Suvremeni način prerade na temperaturi od 38 stupnjeva jamči vrhunsko ulje, a randman ovisi o sorti i položaju stabala.

– Radmani su u početku bili od 8 do 14 posto. Nešto malo više je ‘bacala’ oblica, a sad nakon 25 dana bolji su za tri do četiri posto, ovisno o terenu s kojih masline dolaze – kaže Mate Dragobratović iz uljare Neretva Opuzen.

Prvi ovogodišnji plodovi iz maslinika iznad Komarne imali su randman od 12 posto. No, ako je suditi prema boji, mirisu i okusu ulje je extra djevičansko.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.