Foto: MOST

Nakon što smo objavili tekst o talijanskoj najavi proglašenja gospodarskog pojasa, nije dugo trebalo za oštre reakcije prema hrvatskim vlastima što su propustile napraviti isto. Zastupnik Mosta, Miro Bulj napao je Vladu Andreja Plenkovića.

Talijani najavljuju proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i tako štite nacionalne interese. Dok je Plenkovićeva Vlada i koalicija u Saboru RH HDZ/ SDSS/ HNS/ dva puta odbila prijedlog MOST-a o proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu kako bi se dodvorila Italiji. Tako je Plenković talijanskim ribarima darovao pravo da Hrvatskoj nanose ogromne ekološke i ekonomske štete na Jadranu i da se rugaju se sa Hrvatskom obalnom stražom i Policijom – reagirao je Miro Bulj.

Podsjetimo,talijanska Komora za uspostavljanje ekskluzivne ekonomske zone izvan teritorijalnog mora te zemlje, jednoglasno je, s 394 glasa “ZA” dala zeleno svjetlo za uvođenje onog što bismo mogli nazvati isključivi Gospodarski pojas. Tekst sada ide na izglasavanje u talijanski Parlament.

Foto: Facebook

Nacrt zakona koji se odnosi na uspostavljanje ekskluzivne ekonomske zone izvan vanjske granice teritorijalnog mora, ispituje Komisija za ustavna pitanja, na savjetodavnom zasjedanju. Talijani tvrde da uvodno izvješće o odredbi pronalazi svoje pravne preduvjete u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu (UNCLOS) sastavljenoj u zaljevu Montego 10. prosinca 1982. godine, koju je Italija ratificirala i provodi u skladu sa zakonom br. 689., objavljeno je 19. listopada u dokumentaciji Predstavničkog doma talijanskog parlamenta.

Talijani u nacrtu zakona smatraju da je jurisdikciju nad morem njihovo zakonodavstvo na odgovarajući način definiralo, a njegove su granice, kako napominju, dogovorene s bivšom Jugoslavijom i zemljama Albanijom, Grčkom, Tunisom i Španjolskom, kao i dogovorom s Maltom 1970. godine.

I.B.