3 min. čitanja

IN MEMORIAM Odlazak Kapetana Varge

IN MEMORIAM Odlazak Kapetana Varge
Foto: Marina Đukanović / Slobodan Bobo Varga / Facebook

Danas nas je napustio brodograditelj, kapetan, inovator i morski vizionar Slobodan Bobo Varga. Pisali smo o njemu prije dvije godine, kad smo najavili premijeru hrvatskog izuma – solarnih panela za morske uvjete, za koju ideju je upravo Varga bio glavni i odgovorni. Disao je more punim plućima, do samog kraja, pričaju o njemu njegovi prijatelji…

Slobodana Bobu Vargu upoznao sam sredinom rujna jedne od proteklih godina. Razvili smo zastavu novoosnovanog Jedriličarsko Bordarskog Kluba Lastovo, mjesecima smo organizirali regatu “Renata i Joža Horvat” oko Lastova. U to vrijeme živio sam na Lastovu sa svojom Stefi Medini i proživljavao najljepše trenutke svoga života. Bilo je to izuzetno kreativno vrijeme. Sanjarili smo Marčelino , Marčeta i ja kako ćemo podići plantažu limuna, osnovali smo klub zajedno sa drugim divnom
ljudima poput Mladena Bartulovića svjetioničara i tako…

Toga dana kada je Bobo uplovio bilo je sunčano i ne previše nemirno . Zvali su južinu koja je tih dana jačala. Dočekali smo ga kako je i red, kao prvog od očekivanih dvadesetak brodova. Regata je trebala startatiza nekoliko dana. Iz broda iskrcali su se mali Achi , pesonja, i Bobo. Do kasno u noć pričali smo kod kapetana Ratka Marčete u konobi uz ribu i vino u Skrivenoj luci o brodovima. O njegovim brodovima koje je gradio i za Jožu i Renatu Horvat. Čovjek ogormnog znanja , intuitivan i izuzetno zanimljiv sugovornik. Od njega se moglo puno naučiti.

Foto: Tomislav Pavleka

Jugo je jačalo i gotovo svi brodovi su otkazali dolazak na našu regatu. Lastovo je daleko a jugo neugodno. Uplovio je HIR 3 sa kapetanom Sašom Fegićem (koji se spremao na put oko svijeta s tim brodom) i vesela posada na brodu Adio Pameti.

Saša , Nelson , Marina i još nekoliko veselih mornara isplovili su “Hans Christian”om , Bobinim brodom oko arhipelaga. Vratili su se oduševljeni brodom i morem. Dan kasnije na sam dan kada je trebala biti održana regata koju smo otkazali, Saša sa Hirom 3 i svojom posadom po jugu od svojih 40 čvorova isplovio je oko Lastova i vratio se nasmijan i veseo. Marina je fotkala s broda i donijela gomilu fotki s velikim valovima. Uvečer smo proglasili Sašu pobjednikom regate i zabavili se kod Marčelina u Skrivenoj luci.

Foto: Tomislav Pavleka

Bobo se nije dao s Lastova. Odlučio je ostaviti brod na otoku pokraj moje Akademije Svega. Tako su se ta dva broda počela družiti a nas nekoliko smo se povezali kroz pravu čipku prijateljstva.

Organizirali smo zajedno kasnije u Šibeniku  pa i u Komiži izložbu skica, starih hrvatskih brodova velikog  Velimira Salomona. Tu su nam se pridružili i Ljiljana Mihaljević, Jurica Gašpar, Tonka Ivančević, Boris Radovan , moj brat Darije Pavleka .

Život je nastavio crtati svoje čudne skice i slikati pejsaže…

Bobo je živio sa Janom, divnom Ruskinjom iz Murmanska koja je obožavala Bobu, Archija i more. Njih troje bili su jedno. Jana me jutros nazvala da mi kaže kako je Bobo noćas otišao.

Foto: Tomislav Pavleka

Isključio sam telefon i nastavio gledati u strop.

Zbogom kapetane , s tobom je otišla čitava enciklopedija svega.

U misli i djelu s tobom, tvoji Sestre i Braća okupljeni oko Akademije
Svega !

U Poljanici Bistranskoj pokraj Zagreba,

10.11.2020.

Tomislav Pavleka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.