2 min. čitanja

Započele pripreme za popis stanovništva 2021: Moći će se obaviti i kroz elektronički sustav e-Građani

Započele pripreme za popis stanovništva 2021: Moći će se obaviti i kroz elektronički sustav e-Građani
Foto: Boris Kačan

Proteklog se tjedna sastalo  Županijsko popisno povjerenstvo za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine te su započele pripremne aktivnosti za početak Popisa 2021.Proteklog se tjedna sastalo  Županijsko popisno povjerenstvo za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine te su započele pripremne aktivnosti za početak Popisa 2021.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. ožujka 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa, a razdoblje trajanja Popisa jest od 1. travnja 2021. do 7. svibnja 2021.

Popis će se provoditi na dva načina: osobe se mogu popisati samostalno kroz elektronički sustav e-Građani, a sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale popisuju popisivači koji obavljaju i kontrolu podataka prikupljenih samostalnim popisivanjem.

Popis se provodi u dvije faze:

1. faza – od 1. travnja 2021. do 10. travnja 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani,

2. faza – od 16. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Za popisivanje preko sustava e-Građani dovoljno je da jedan član kućanstva koristi vjerodajnicu za sustav e-Građani te isključivo jedan član kućanstva popisuje stan, kućanstvo i sve članove kućanstva. Građani se pozivaju da, zbog epidemioloških i ostalih razloga,  svi koji to mogu, koriste blagodati sustava e-Građani te se samostalno popišu.

Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani upotrebljava se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), minimalna razina sigurnosti 2.

Popis se temelji na izjavi, a u Zakonu o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine propisane su prekršajne odredbe za davanje netočnih i nepotpunih podataka.

Javni poziv za prijavu popisivača Državni zavod za statistiku planira objaviti  početkom veljače 2021.

Osobe zainteresirane za obavljanje posla popisivača moći će se prijaviti putem e-prijave na internetskim stranicama Zavoda. Glavni kriteriji za popisivače su punoljetnost, završena najmanje srednja škola te informatička pismenost. Prijavljene osobe trebat će ispuniti test koji sadrži pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, pitanja o informatičkoj pismenosti te demografska pitanja, a na temelju postignutih bodova izradit će se rang lista popisivača.

Državni zavod za statistiku će tijekom provedbe Popisa 2021 postupati sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Sudionici popisivanja dobit će adekvatne upute za postupanje, a bit će osigurana i dezinfekcijska sredstva te zaštitne maske.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.