1 min. čitanja

CAPAK OTKRIO: “Trenutak kada će doći cjepivo je sve bliže – Ugovorili smo 2,7 milijuna doza od tri tvrtke”

CAPAK OTKRIO: “Trenutak kada će doći cjepivo je sve bliže – Ugovorili smo 2,7 milijuna doza od tri tvrtke”
Foto: Screenshot

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da je tjedni porast u stagnaciji. Trenutni reprodukcijski faktor je 1,04. Incidencija je vrlo visoka, 772,2, što nas stavlja u vrh zemalja EU-a, rekao je Capak, naglašavajući da Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija bilježe još veće brojke. Hrvatska ima i nacrt plana cjepljenja, no još se ne znaju distribucijski elementi.

– – Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine. Nedostajalo nam je još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke. Pred nekoliko dana smo sklopili ugovor s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza  – rekao je Krunoslav Capak.

– Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu je blizu, u razgovoru s u rekli da bi distribucija krenula u 12 mjesecu, no informaciju ne možemo potvrditi. Danas ćemo imati video konferenciju u kojoj ćemo zatražiti dodatne informacije. Pregovori ne uključuju odgovore o nuspojavi cjepiva pa se naši kontakti nastavljaju i tražimo od njih te informacije kako bi se pripremili – kazao je Capak.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

STOŽER: 2597 pozitivnih od 9681 testiranih, preminule 28 osobe
Pooštrene mjere u Šibensko-kninskoj županiji – Ograničen rad ugostiteljskih objekata i javna okupljanja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.