1 min. čitanja

Prilikom radova na proširenju groblja, na Pašmanu pronađeni zidovi rimskih vila iz 5. stoljeća

Prilikom radova na proširenju groblja, na Pašmanu pronađeni zidovi rimskih vila iz 5. stoljeća
Foto: Otok Pašman

PAŠMAN – Prilikom radova na proširenju groblja u mjestu Pašman, na istoimenom otoku, odmah prilikom prvih iskopa pronađeni su stari zidovi koji, po tvrdnjama arheologa, datiraju  iz 5. stoljeća. Na teren su izašli predstavnici Konzervatorskog odjela u Zadru s kojima je dogovorena obustava izgradnje groblja.

S obzirom da se radi o području za koje postoje zapisi o rimskim vilama iz 5. stoljeća, Općina Pašman je imala obavezu angažirati arheološki nadzor iskopa.

Arheološka ispitivanja, koja provodi tvrtka Arheolog d.o.o., započela su 10. studenog i izvode se na površini od 114 m2. Za sad se pretpostavlja da bi se dozvola za nastavak gradnje grobnica mogla dobiti nakon završetka ispitivanja koja bi trebala trajati 2 do 3 tjedna, piše portal Otok Pašman.

To znači da će Općina Pašman za početak izgraditi samo 11 grobnica za korisnike koji su potpisali predugovore sa Općinom. Nastavak izgradnje svih grobnica predviđenih u projektu proširenja groblja ovisit će o daljnjem arheološkom istraživanju.

– Neugodno smo iznenađeni obustavom radova, ali nažalost ne možemo nastaviti bez istraživanja. Napravit ćemo sve kako bi se osigurale grobnice za 11 korisnika s kojima smo potpisali ugovore i od kojih su neki već izvršili uplatu, a nakon toga ćemo nastaviti sa izgradnjom kompletnog projekta ukoliko dobijemo zeleno svijetlo od nadležnog konzervatorskog ureda. Napominjem kako je po zakonu Općina Pašman dužna platiti arheološko istraživanje koje se trenutno provodi i čiji iznos prelazi 10% ukupne planirane investicije proširenja groblja – rekao je načelnik Krešimir Ćosić.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.