Predstavljanje mobilne aplikacije Rab Archaeological Traces

Foto: TZ Rab

RAB – Mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces kao nadogradnja istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, bit će predstavljena na otoku Rabu od 19. do 21. studenog 2020.  

U prvoj fazi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i  AR fotografiranje. Za krajnje korisnike bit će besplatna i može se koristiti za individualno istraživanje otoka, u edukativne svrhe te kao pripomoć turističkim, bike i planinskim vodičima prilikom vođenih tura. 

Program započinje  u četvrtak, 19. studenog, prezentacijom aplikacije te predajom vremenske kapsule u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Održat će se u Kinu Rab s početkom u 18,30 sati  i namijenjen je  uzvanicima, predstavnicima medija te široj javnosti.

Foto: TZ Rab

U subotu, 21. studenog, svi zainteresirani iz prve će ruke moći isprobati aplikaciju za vrijeme organizirane šetnje stazom Frux, jednom od triju poučnih staza, uz stručno vodstvo dr. sc. Ane Konestre (Institut za arheologiju) i kustosa Ranka Starca (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka). Polazak je u 10,00 sati ispred crkve sv. Petra u Supetarskoj Dragi. Po završetku programa do svojih automobila šetači će se moći vratiti organiziranim autobusom. Za vrijeme lagane šetnje, uz vodstvo dvoje arheologa koji od početka sudjeluju u projektu kao stručni suradnici te pripomoć zabavne aplikacije, uključeni će hodati  dionicom Premužićeve staze koja se smatra remek – djelom suhozidnog graditeljstva. Dugačka je 6,5 km te povezuje Supetarsku Dragu i Lopar. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele poput ostataka opatije sv. Petra, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvica, prapovijesnih gradina, nailazi se na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti te na fascinantan krajolik kojim dominiraju  Fruška lokva i  nestvarne erozije tla. 

Pored programa namijenjenog široj javnosti, u  petak 20. studenog, bit će organizirani biciklistički obilasci staza Epario i Capo Fronte za predstavnike medija koji se prethodno prijave. Sve informacije vezano za press tripove moguće je dobiti na: 098/470-545 ili luka.percinic@rab-visit.com

Aplikaciju su izradili Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar uz stručnu pomoć Instituta za arheologiju i  Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar. 

Foto: TZ Rab

O APLIKACIJI RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological Traces prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info – točke povezane poučnim stazama ukupne duljine  40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux) te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika. Pojedini lokaliteti u arheološkim su slojevima te ćete za njima morati pomnije tragati, dok drugi impresioniraju svojim strukturama koje stoljećima prkose vremenu. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža  i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će vaše istraživanje  otoka nezaboravnim. Aplikacija funkcionira offline te je namijenjena pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu. Na vama je samo da odaberete kojom ćete stazom krenuti, a oni najuspješniji bit će i nagrađeni.

Napomene: 

Obilazak staza na vlastitu odgovornost!

Prije korištenja aplikacije, napunite bateriju svog uređaja te preuzmite sve sadržaje za odabrani jezik!

Aplikacija je namijenjena uređajima i sustavima novije generacije! 

I.B.