ĆAKULE UGODNE NARODA GURMANSKOG Luc ili Trupac

Foto: Željko Krnčević

Kod nas kao i svaka riba ima naziva koliko hoćeš. Ali, neka ima. Za pojist je lipa. I tako, boreći se i dalje sa zločestom tetom Koronom, poštivajući neizlaske i grupna druženja, a oslanjajuć se na stara prijateljstva, dođoh do ova dva lipa bokunića. Kažu zdrava. Virujem i da jesu. Pa onda misleć’ se kako, odlučih na uobičajeno, štaš filozofirat. Iako se moglo, ali to ćemo drugom zgodom.

Dakle, opet čisteći ih, osjetih mirise stare miljune godina. Baš kako bi ih nazvali – pramirise. Miris mora, kamena, trave, dubine… Isti onaj miris koji je mirisao našim davnim precima. Lovcima ribarima. Njima je to bilo preživljavanje, nama još uvijek gušt. Nadam se da će tako i ostati, ali se isto tako nadam da će nas ovo aktualno zlo ipak barem malo osvjestiti. Nas sve skupa. Da i dalje možemo uživati u ovim – pramirisima. Uživati u iskonu kojeg smo ubaštinii i kojeg moramo nadolazećima ostaviti. Nadam se.

No, ajmo mi u naš gurmanluk. Pa tako odredismo napraviti brujet i u nedostatku gradela bacit pa komadića na gril tavu. Šta ćemo, ipak smo se morali poslužiti blagodatima modernog doba.

Išao sam na onaj način da malo zažutim kapulu pa dodam ribu izrezanu na komade, pa povrće i malo vina i slatkog aceta balsamica. Malo, samo dtz. Naravno, sve na maslinovom ulju. Od povrća luka, na kraju petrusimena, bilog luka i šuga od pomidora. Uz to sam skuhao malo purice. Okus iskonski ali reduciran. Nadam se skoro i domaćoj puri.

Foto: Željko Krnčević

A one druge “gelere” sam bacio na gril tavu, lijepo ih tretirao uljem a uz to kuhani krumpir na fete začinjen uljem i kvasinom uz naravski papar i sol.

I bilo super. Hvala moru.