OLUJNA BURA Crveni meteoalarm za područje Podvelebitskoga kanala

Foto: Dražen Kasprek

Zbog olujne bure, Državni hidrometeorološki zavod uključio je crveno upozorenje unutar sustava meteoalarm za područje Podvelebitskog kanala, dok je narančasti meteoalarm na snazi na području od Istre, preko Kvarnera, do sjeverno-dalmatinskog otočja.

Upozorenje za nautičare

Na sjevernom Jadranu očekuju se mjestimice udari juga od 35-40 čvorova, zatim noću i na dijelu srednjeg u jačanju i okretanju na buru od 35-60, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova, sutra tijekom dana i drugdje bura od 35-45 čvorova. Ponegdje nevere. U noći na sjevernom, sutra i na dijelu srednjeg more ponegdje 5.

Do kraja dana prevladavat će umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina lokalno može biti obilna, osobito na sjevernom Jadranu i gorskim predjelima, a prema kraju dana uz pad temperature u gorju može biti i snijega. Umjeren južni i jugozapadni vjetar okretat će na sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, a kasno poslijepodne i navečer na sjevernom dijelu bura u jačanju. Najviša temperatura zraka uglavnom između 8 i 13, na Jadranu 14 i 18 °C.

U pomorskom prometu zasad nema većih poteškoća.

I.B.