1 min. čitanja

Kako oporavak Europe učiniti kružnim i zelenim? Industrija plastike svjesna je svojih obveza

Kako oporavak Europe učiniti kružnim i zelenim? Industrija plastike svjesna je svojih obveza
Foto: Klara Ljubenko / Ilustracija

Europska strategija za plastiku zahtijeva promjene ponašanja industrije, cijeloga lanca vrijednosti i promjene navika potrošača.  Industrija plastike, svjesna problema i obveza koje joj je propisala Europska komisija, poziva sudionike u lancu vrijednosti na dijalog i suradnju kako bi „zatvorili krug“ te povećali ugradnju reciklata u nove proizvode. Kako to postići, bila je tema 14. međunarodne online konferencije Kružno gospodarstvo u industriji plastike – aktivnosti u lancu vrijednosti.

– Pred industrijom plastike su novi izazovi zbog promjene regulative. Moramo uspostaviti snažnu i transparentnu suradnju između dionika u lancu vrijednosti. Konferencijom želimo nastaviti komunikaciju o tranziciji industrije plastike ka kružnome gospodarstvu. Važnost suradnje svakoga pojedinog sudionika u lancu vrijednosti je neophodna, stoga želimo zajedno kreirati plan budućih aktivnosti radi ispunjenja nacionalnih obveza, kao i obveza industrije – rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Foto: Rotary klub Rijeka Novi Val

Planove za predsjedanje Vijećem EU po pitanju kružnoga gospodarstva predstavila je Regina Dube iz njemačkoga Federalnoga ministarstva okoliša. Najvažniji dio je akcijski plan kružnoga gospodarstva i sastanak zemalja članica EU po ovom pitanju u prosincu, pri čemu je cilj oporavak Europe učiniti kružnim i zelenim. Jedna od stavki za strateški pristup ključnim lancima vrijednosti su ambalaže i plastika.

– Planiramo međunarodnu radionicu 26. studenoga o reciklatima u ambalaži te izazovima i rješenjima. Nužno je da na razini EU kreiramo dobar okvir koji se može primijeniti u nacionalnim zakonodavstvima te pozivamo sve zainteresirane da se uključe u diskusiju – rekla je Dube.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.