Kako oporavak Europe učiniti kružnim i zelenim? Industrija plastike svjesna je svojih obveza

Foto: Klara Ljubenko / Ilustracija

Europska strategija za plastiku zahtijeva promjene ponašanja industrije, cijeloga lanca vrijednosti i promjene navika potrošača.  Industrija plastike, svjesna problema i obveza koje joj je propisala Europska komisija, poziva sudionike u lancu vrijednosti na dijalog i suradnju kako bi „zatvorili krug“ te povećali ugradnju reciklata u nove proizvode. Kako to postići, bila je tema 14. međunarodne online konferencije Kružno gospodarstvo u industriji plastike – aktivnosti u lancu vrijednosti.

– Pred industrijom plastike su novi izazovi zbog promjene regulative. Moramo uspostaviti snažnu i transparentnu suradnju između dionika u lancu vrijednosti. Konferencijom želimo nastaviti komunikaciju o tranziciji industrije plastike ka kružnome gospodarstvu. Važnost suradnje svakoga pojedinog sudionika u lancu vrijednosti je neophodna, stoga želimo zajedno kreirati plan budućih aktivnosti radi ispunjenja nacionalnih obveza, kao i obveza industrije – rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Foto: Rotary klub Rijeka Novi Val

Planove za predsjedanje Vijećem EU po pitanju kružnoga gospodarstva predstavila je Regina Dube iz njemačkoga Federalnoga ministarstva okoliša. Najvažniji dio je akcijski plan kružnoga gospodarstva i sastanak zemalja članica EU po ovom pitanju u prosincu, pri čemu je cilj oporavak Europe učiniti kružnim i zelenim. Jedna od stavki za strateški pristup ključnim lancima vrijednosti su ambalaže i plastika.

– Planiramo međunarodnu radionicu 26. studenoga o reciklatima u ambalaži te izazovima i rješenjima. Nužno je da na razini EU kreiramo dobar okvir koji se može primijeniti u nacionalnim zakonodavstvima te pozivamo sve zainteresirane da se uključe u diskusiju – rekla je Dube.

I.B.

Vaš komentar