1 min. čitanja

UN: Pad tereta u pomorskom prijevozu od 4,1 posto

UN: Pad tereta u pomorskom prijevozu od 4,1 posto
Foto: Pixabay

Obujam tereta u pomorskom prijevozu smanjit će se ove godine 4,1 posto zbog pandemije koronavirusa, izvijestili su Ujedinjeni narodi.

Obujam robne trgovine koja se odvija morem već je prošle godine gotovo stagnirao, zadržavši se na 11,08 milijardi tona, prenosi Privredni.hr.

– Kontinuirana napetost u trgovinskim odnosima i visoka razina političke neizvjesnosti potkopali su rast svjetskog gospodarstva i robnu trgovinu – zaključili su analitičari UNCTAD-a, aludirajući na trgovinski sukob SAD-a i Kine.

U 2020. širenje Covida-19 i mjere kojima ga vlade pokušavaju obuzdati izazvali su urušavanje ponude i potražnje, teško pogodivši svjetsko gospodarstvo.

U sektoru prijevoza tereta posljedice pandemije očitovale su se u poremećajima u transportu sirovina i industrijskih dobara, utvrdio je UNCTAD u godišnjem izvješću o pomorskom prijevozu.

Procjenjuju da bi se ove godine obujam pomorskog prijevoza tereta trebao smanjiti 4,1 posto.

U 2021. očekuju oporavak, uz stopu rasta od 4,8 posto, što znači da bi se do kraja godine sektor trebao vratiti na pretpandemijsku razinu.

– Globalni sektor prijevoza tereta predvodit će nastojanja da krenemo prema održivom oporavku – istaknuo je u priopćenju glavni tajnik UNCTAD-a Mukhisa Kituyi.

Iz UNCTAD-a istodobno poručuju da se sektor mora pojačano pripremati za rizike i krize koji ga možda čekaju u budućnosti.

Predlažu uspostavu posebnih kanala za transport medicinskih potrepština i hrane kako bi se izbjegli poremećaji u opskrbi a sugeriraju i pojačana ulaganja u skladišne kapacitete za osnovne potrepštine.

Pandemija bi također mogla potaknuti proširivanje kruga dobavljača, procjenjuju u agenciji, podsjećajući da mnogi trenutno robu nabavljaju iz samo jedne zemlje, poput Kine.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.