Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje: “Budimo hrabri oprostiti!”

Foto: MORH/T. Brandt

ŠKABRNJA – Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, simboličnom kolonom sjećanja te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ove je godine, 18. studenoga odana počast i poštovanje žrtvama Škabrnje. Obilježavanje Dana sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu održano je dostojanstveno uz poštivanje epidemioloških mjera.

Žrtvama Škabrnje počast su odali izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanstvo MORH-a i OS RH na čelu s izaslanikom ministra obrane Antom Modrićem, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Foto: MORH/T. Brandt

Državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija su na mjesnom groblju sv. Luke podno Središnjeg križa položila vijence u spomen na tragediju i sve škabrnjske žrtve, a potom je na Spomen obilježju masovne grobnice vijenac položila zajednica udruga civilnih stradalnika.

Na ulazu u Škabrnju načelnik općine Nediljko Bubnjar je na komemorativnom skupu podsjetio na dane napada na mjesto prije 29 godina i njezine branitelje te kazao:

– Danas nije dan tjeskobe, nego dan ponosa, dubokih emocija i životne snage jer nema uzvišenije osobine i vrijednosti nego dati život za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Iz žrtve i krvi naših branitelja rodila se hrvatska sloboda i pobjeda – kazao je.

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Želimir Puljić zadarski nadbiskup te u propovijedi podsjetio na strahote koje su pretrpjeli žitelji i branitelji Škabrnje kojih se danas sjećamo s pijetetom i zahvalom, na spaljene, porušene i razorene domove i crkve. Istaknuo je značaj priznavanja krivnje počinitelja i kajanja za počinjene zločine ali i snagu oprosta jer samo tako se može ostaviti prošlost i okrenuti budućnosti. Podsjetio je na riječi kardinala Franje Kuharića kako je veličina čovjeka u poštivanju drugog te kako nitko nema prava sam uzimati pravdu u ruke, ali i kako je obrana i oslobađanje djelo pravednosti.

Foto: MORH/T. Brandt

– Budimo hrabri oprostiti, promičimo duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, a svaki radikalizam odbacujmo – poručio je mons Puljić.

Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dan kad su Škabrnju sravnili sa zemljom