3 min. čitanja

Ministrica Vučković o talijanskom proglašavanju gospodarskog pojasa: “To neće utjecati na naše ribare”

Ministrica Vučković o talijanskom proglašavanju gospodarskog pojasa: “To neće utjecati na naše ribare”
Foto: N1 / Screenshot

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković se danas očitovala o odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Italiji, koja ovih dana ide pred njihov parlament.  Učinila je to s odmakom od mjesec dana i tek na novinarski upit, dva tjedna nakon što je Morski HR objavio članak o ovome.

– Dakle, riječ je o isključivo o gospodarskom pojasu. Treba reći da je u Hrvatskoj proglašen Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, to znate, već godinama. To je dio, praktično, ako se mogu tako izraziti, gospodarskog isključivog pojasa i baš mi je drago što ste me to pitali zato što u području ribarstva, koje je uređeno zajedničkom ribarskom politikom, nema nikakve razlike između zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa i isključivog gospodarskog pojasa. Razlike su u nekim drugim gospodarskim djelatnostima, ali u području ribarstva nema nikakve. Mi već godinama štitimo naše ribarstvo i područje vanjske granice teritorijalnih voda prema granici s Italijom u epikontinentalnom pojasu.

Poznato mi je, da, mi kontaktiramo naše talijanske kolege, poznato nam je. Već posljednjih nekoliko godina provodimo i dosta zajedničkih mjera, jedan dobar primjer je Jabučke kotline, koja je kao primjer ušla i evo, kao primjer ušla i među… i na sjednice međunarodnih tijela koje se bave ribarstvom, ne samo Europske komisije, nego i drugih – pokušala je, pomalo nevješto pojasniti ministrica Marija Vučković (video možete pogledati na N1).

Dio ribara se boji da bi usvajanje prijedloga od strane Talijanskog parlamenta mogao imati posljedice i olakšati talijanskim ribarima, dakle, to ne dolazi u obzir?

– Ne, ne… to je pod trogodišnjim režimom, dogovorili smo i produžetak, provode se mjere i već ima i pozitivne učinke na demerzalne resurse Republike Hrvatske, odnosno i Republike Italije – odgovorila je hrvatska ministrica poljoprivrede.

Ako to Talijanima nije problem, zašto je onda nama nazvati ZERP pravim imenom?

Podsjetimo, na naš upit o primjeni Gospodarskog pojasa s hrvatske strane, prije tri mjeseca Ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da je nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, područje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa postalo dio „voda Europske unije“, u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje suradnja između država članica EU vezano za zaštitu morskog okoliša, koji su ujedno Republici Hrvatskoj posebno bitni i koji se do ulaska Hrvatske u EU nisu primjenjivali na države članice EU. Tako se ribolov u ZERP-u odvija isključivo sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici EU, ribarska plovila EU imaju jednako pravo pristupa tim vodama i ne može im se zabraniti pristup (ni naplaćivati), a pravo nadzora i kontrole provedbe tih pravila imaju svi hrvatski inspektori koji sada kao inspektori EU mogu u ZERP-u kontrolirati sve ribarice, uključujući i ribarice drugih država članica.

Na taj način Republika Hrvatska u Jadranu ostvaruje sve bitne sadržaje isključivog gospodarskog pojasa, a ostvaruje ih u skladu s međunarodnim pravom i pravnom stečevinom EU.

Početkom 2018. godine, a potom i u travnju 2019. godine u Hrvatskom saboru su održane rasprave o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru (predlagatelja Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista), koja nije rezultirala donošenjem odluke o formalnom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (20 glasova „za“, 78 „protiv“ i 4 „suzdržana“), te je tako, za razliku od Italije koja otvoreno zagovara proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, Hrvatski sabor većinom glasova to za svoj pojas, odbio proglasiti.

Na kraju je logično postaviti jedno vrlo otvoreno pitanje; ako je ZERP zapravo “gospodarski pojas”, kako se želi prezentirati hrvatskoj javnosti (dok se Bruxellesu prezentira nešto sasvim drugo), ako Italija nema problem s javnim priznanjem da želi proglasiti upravo “isključivi gospodarski pojas”, što slijedom događaja može i Republika Hrvatska, u čemu je zapravo problem nazvati onda ZERP pravim imenom?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas
Ministarstvo vanjskih poslova: “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.