Najavljena konferencija jadranskih i jonskih gospodarskih komora

Redovna skupština Foruma gospodarskih komora Jadransko-jonskog područja održana je danas, prvi put online zbog epidemije koronavirusa, iako je već bilo zakazano njezino održavanje uživo u Beogradu.

Na skupštini je sudjelovala potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, te uz nju predsjednici županijskih komora iz Dubrovnika, Pule, Rijeke, Splita, Šibenika i Zadra, koje su članice Foruma.

– Forum će nastaviti rad na aktivnostima koje će unaprijediti gospodarstvo svih naših država i teritorija koje pokrivaju vaše komore – izjavio je predsjednik Foruma Gino Sabatini te izrazio solidarnost sa žrtvama potresa u Hrvatskoj i u Grčkoj. Sabatini je istaknuo inovaciju kao pokretač razvoja te pozvao sve na sudjelovanje u edukativnim webinarima koji će krenuti već ovog mjeseca.

Kao jednu od značajnijih akcija u sljedećoj godini najavio je Zajedničku konferenciju jadranskih i jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta na kojoj će se u siječnju 2021. godine održati tri foruma. Prva je održana u Splitu na inicijativu HGK ŽK Split  i potpredsjednice  Čagalj.

– Tada smo okupili više od 120 tijela i institucija iz tri mreže civilnoga društva jadransko-jonskog područja – gospodarske komore, gradove i sveučilišta – s ciljem još jačeg povezivanja mreža i većeg prosperiteta regije. Vjerujem da će i sljedeće izdanje biti jednako uspješno – rekla je Čagalj. 

Članice Foruma jednoglasno su usvojile predložene webinare koji će biti održani na konferenciji, a među kojima su webinar Županijske komore Split o ženskom poduzetništvu u koronakrizi i webinar ŽK Dubrovnik o utjecaju tehnologija i robotike na očuvanje ekosustava Jadranskog mora, iz projekta Innovamare.

Forum gospodarskih komora Jadransko-jonskog područja udruga je priobalnih regija jadransko-jonskog bazena osnovana 2001.godine. Cilj je promicanje gospodarskoga razvoja na jadransko-jonskom području kao skupini teritorija koji su međusobno znatno različiti, ali ujedinjeni u nastojanju da zajedničkim djelovanjem dođu do konkretnih rezultata za gospodarstvo i društvo. Više o Forumu možete pronaći na njegovom webu.

I.B.