Foto: Darko Mihalić / WWF Mediterranean

Na Svjetski dan ribarstva divne vijesti na domaćem terenu! Stupio je na snagu novi Pravilnik  o obavljanju ribolova u zaštićenim područjima, posebnim staništima i područjima s posebnom regulacijom ribolova za parkove prirode Telašćica i Lastovo. Pravilnikom smo dobili zone bez ribolova na Telašćici, takozvane „no-take“ zone, koje su donesene u suradnji s ribarima kao i cijeli niz drugih mjera koje smanjuju ribolovni napor u našim morskim parkovima prirode. 

– Ovo je velika pobjeda jer smo prvi put u Hrvatskoj donijeli zone bez ribolova u suradnji s ribarima koji su na mjere pristali, a neke od njih su i sami predložili, kako bi se očuvao resurs od kojeg žive. Pravilnik je donesen na pravi način, kroz suradnju državnih institucija, lokalnih ribara i njihovih udruga te udruga koje se bave zaštitom Jadrana. Ovo je zbilja presedan i nadam se samo prvi takav slučaj, posebice kad se pokažu učinci ovakvih mjera na obnovu ribljeg fonda – naglasio je Mosor Prvan iz WWF Adrije. 

Uloga Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) u ovom procesu bila je diplomatska – sve strane dovesti do konsenzusa oko mjera koje se nisu mogle dogovoriti već niz godina iako se radi o zaštićenim područjima.  Dosadašnja praksa je pokazala da se ništa ne može napraviti samo odozgo, donošenjem  jednostrane  odluke na administrativnoj razini jer onda ribari ne drže do toga i samo se produbljuje sukob. Velik je ovo korak za očuvanje Jadrana iza kojeg stoje godine rada kako bi se stvorili uvjeti za zajedničko upravljanje.

– Prije svega je stvar izgradnje povjerenja. Svi misle da onaj drugi ima figu u džepu, pa na kraju ne vjeruje ni ribar ribaru, da ne govorimo o odnosu ribara i institucija. Međutim, malo po malo, stvari se popravljaju i dogovorili smo Pravilnik koji nije savršen niti su svi apsolutno zadovoljni s njim, ali on je plod konsenzusa i dobar početak – dodaje Prvan.

Foto: Darko Mihalić / WWF Mediterranean

Ponosno možemo reći kako imamo domaći primjer rezultata zajedničkog upravljanja, jednog od prvih na Mediteranu i malobrojnih na svijetu uopće.  WWF još jednom zahvaljuje svima koji su bili spremni primiti ispruženu ruku, neki čak i uz osudu svojih sredina; ribarima, Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, Službi za zaštićena područja pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, javnim ustanovama za upravljanje parkovima prirode Lastovsko otočje i Telašćica, Udruzi Sunce, te Cehu ribara pri obrtničkoj komori. 

– Idemo dalje prema zdravijem Jadranu i održivijem ribarstvu koje doprinosi boljem i kvalitetnijem životu ribara i obalnih zajednica.  Ovo je uspjeh, ali isto tako i samo početak. Još je puno posla pred nama u izgradnji povjerenja i učinkovitog očuvanja Jadrana – zaključio je Prvan. 

Što je dopušteno raditi u zaštićenim područjima možete pročitati u Pravilniku ili u skraćenoj verziji, u članku niže.

Petra Počanić

PROČITAJTE JOŠ:

NOVI PRAVILNIK Ograničen ribolov u zaštićenim područjima