2 min. čitanja

Pronađena ličinka periske stigla u Aquarium Pula – Čuvat će je u strogo kontroliranim uvjetima

Pronađena ličinka periske stigla u Aquarium Pula – Čuvat će je u strogo kontroliranim uvjetima
Foto: Aquarium Pula

PULA – Jedna, ali vrlo vrijedna ličinka periske pristigla je u Aquarium pula. Ovaj, sada nažalost i rijedak živi primjerak, držat će se u strogo kontroliranim uvjetima, kakvi postoje jedino u ovom centru, kako bi se primjerak očuvalo i izoliralo iz morskog okoliša u kojem je još uvijek prisutan parazit koji je gotovo u potpunosti uništio ovu vrstu na Mediteranu.

Periska je veličine 1,5 cm. Pronašla ju je gđa Jelena Kurtović Mrčelić, biolog iz JU More i Krš pregledom kolektora u Maloj luci u Omišu na 6m dubine. Kako bi joj osigurala sve uvjete neophodne za život, gđa Jelena ju je osobno donijela u pulski akvarij.

– Naime, to je prva ličinka zasad nađena u kolektorima duž cijelog Jadrana, a po iskustvu znanstvenika iz Španjolske, možemo ih očekivati tek oko 5 do 10. Ujedno su nam sugerirali da ih držimo u strogo kontroliranim akvarijskim uvjetima jer se u moru još uvijek nalazi parazit Haplosporidia pinne, na što se odlučilo i naše Ministarstvo.

Foto: Aquarium Pula

Ličinka iz Omiša privremeno je bila smještena u IZOR-u (Institutu za oceanologiju i ribarstvo) u Splitu, u bazenu s tekućom morskom vodom. Kako bi dobila dovoljno hrane, znanstvenici su svaki dan povlačili fitoplanktonsku mrežu. Za stalni boravak do vraćanja natrag u prirodu izabran je naš akvarij te je ličinka smještena u 120 litarski bazen s recirkulirajućom, UV steriliziranom (24/7) i 1 μm filtriranom morskom vodom, stalne temperature od 17oC. Prihranili smo je s fito (Isochrisis, Tetraselmis, Nannochloropsis, Chaetoceros) i zooplanktonom (jednodnevni račići – artemije i kolnjaci- rotifere).

Da se podsjetimo, embrionalni razvoj plemenite periske započinje razvitkom prve planktonske, ličinačke faze (trohofora). Nakon 24 sata, iz slobodnoplivajuće i trepetljikave ličinke razvija se veliger ličinka u kojoj se stvara prva ljuštura. Posljedni razvojni stadij u kojem se ličinka pričvršćuje za podlogu naziva se pediveliger. Zanimljiva je činjenica da sveukupna planktonska faza traje do 10 dana – poručuju iz Aquariuma Pula.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOBRE VIJESTI! U postavljenim kolektorima pronađena mala živa periska
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.