PRVI RED DO ZVIJEZDA Večernji pogled s Velebita na zadarske otoke

Foto: Vlado Odribožić

Ekipa, među kojom se nalazi i naš suradnik Vlado Odribožić, pred kraj današnjeg napornog dana, dokopala se planinskog skloništa Šugarska Duliba, kod Lukovog Šugarja s kojeg puca nevjerojatan pogled na arhipelag zadarskog otočja. 

– Nalazimo se kod skloništa Šugarska duliba, a pogled nam puca na Pag, Vir, Molat, Silba Dugi Otok, itd. Krenuli smo iz mjesta Brusane, trebalo nam je 5 sati pješačenja, malo smo bili spori jer se sklisko i strmo. Vrijeme je super, hladno oko -2 stupnja, ali po danu nam je bilo ugodno i bez vjetra. Sutra idemo do skloništa Ždrilo, a to je cca 3.5 h sata odavde, pa Baške Oštarije još toliko. Krećemo u zoru – kaže Vlado Odribožić koji će sa svojim suputnicima imati sreću provesti večer pod zvijezdama.

Naime “prvi red do zvijezda” upravo tako planinari tepaju obnovljenom planinarskom skloništu kojeg je osmislio arhitekt Ivan Juretić u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom. Kontejner, kojeg su uz pomoć helikoptera doveli na ovo mjesto 2017. godine, smješten na visini od 1212 metara. Kod ovog planinarskog skloništa poseban je njegov izgled, kao i činjenica kako je ono samo jedno u nizu genijalnih arhitektonskih rješenja koja je osmislio ovaj arhitekt.

Kako je to izgledalo pred sam zalazak sunca s vrha Velebita, planine koja se ljubi s morem, pogledajte na fotografijama.

– Kako je ovo mjesto prekrasno, tako je i sklonište vrlo praktično i uredno. Pa ovim putem bi željeli podržati planinare, ali i potaknuti druge da ih tako i čuvaju. Neka potraju – poručuje Vlado.

D.G.