Velik broj zaraženih nakon rođendanske proslave u Salima

Foto: Boris Kačan

SALI – Nakon rođendanske proslave prije deset dana u Salima na Dugom otoku na kojoj su bile osobe zaražene koronavirusom, broj novooboljelih u tom najvećem otočnom mjestu drastično je porastao. Županijski Stožer civilne zaštite Zadarske županije u ponedjeljak je izvijestio da su u Salima 32 nova slučajeva zaraze, a ukupan broj aktivnih slučajeva u toj općini od svega 1700 stanovnika popeo se na 41. 

– U Salima je 38 ljudi zaraženo, dok ih je dvoje u Žmanu i jedna osoba u Zaglavu. Sigurno se dio transmisije virusa dogodio zbog organizirane rođendanske proslave, no dio zaraženih nije bio na proslavi već se zaraza pojavila i u obrazovnim ustanovama – kazao je za Zadarski.hr načelnik Općine Sali Zoran Morović govoreći kako su osnovne škole i vrtići u Salima i Božavi zatvorene.

– Pitanje je zapravo gdje se prvo pojavila zaraza i odakle se počela širiti. Dio zaraženih zasigurno dolazi s rođendanske proslave, ali za drugi dio zaraženih još uvijek nismo sigurni – istaknuo je načelnik Morović dodajući kako je mobilni tim epidemiologa iz Zadra u subotu u Salima testira ukupno 68 osoba.

– Epidemiološki tim će i u utorak stići u Sali jer smo ih zamolili da testiraju i korisnike Doma za starije i nemoćne, kazao je Morović koji se nada da se u narednim danima neće održavati ni misna slavlja a sve u cilju zaustavljanja širenja virusa.

– Kao što je vidljivo iz današnjih podataka, na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, prije svega zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije je na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali poslao mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 tamošnjih stanovnika pozitivno na COVID-19 – dodao je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

I.B.