Europski parlament podržao zabranu ugrađenih kvarova u uređaje kojima istekne garancija

Foto: Pixabay

Europski parlament je podržao sve prijedloge potpredsjednice Europskih socijalista Biljane Borzan u Izvješću o održivom tržištu. Odluka je izglasana nakon višemjesečnih pregovora koje je Borzan vodila u ime Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Zabrana ugrađenih kvarova prošla je u EU parlamentu za samo dva glasa.

– Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je velki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili bake još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje.  Skupili smo većinu od samo dva glasa od 686 zastupnika koji su glasali! – rekla je Borzan.

U izvješću je također prošao i njen prijedlog da se uvedu obavezne oznake na proizvodima koje bi jasno kupcu pokazivale koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara.

– Svatko od nas zna koliko je frustrirajuće kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu. Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke da je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni – kaže Borzan.

Konačno glasovanje o cijelom izvješću se očekuje sutra, a s obzirom da su prošli svi prijedlozi ljevice, upitna je podrška pučana i konzervativaca.