2 min. čitanja

U Ploče stigao brod iz Kine s ključnim dijelovima za Pelješki most

U Ploče stigao brod iz Kine s ključnim dijelovima za Pelješki most
Foto: Goran Leš

PLOČE – U Luku Ploče jučer je iz Kine stigao brod s novom isporukom segmenata čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most.

Nakon prolaska carinske procedure brod će se uputiti na gradilište mosta. Riječ je o trećoj isporuci segmenata iz kineskih pogona za gradilište mosta u Hrvatsku, a ovaj put je brodom AAL Shanghai iz Nantonga u Ploče stiglo 15 novih dijelova budućeg mosta; piše Večernji list. Brod je na put iz Kine krenuo točno prije mjesec dana.

U Hrvatskim cestama kažu da je nova isporuka segmenata iz Kine ukupne težine oko 4300 tona te da je stiglo 12 segmenata predviđenih za raspon oko centralnih stupova duljine 12 metara i tri segmenta za rubne raspone duljine čak 52 metra. Na gradilište Pelješkog mosta u listopadu je s 13 segmenata iz Kine stigao brod Pacific Alert, a ti dijelovi bili su ukupno teški 3840 tona.

U veljači ove godine stigla je prva pošiljka segmenata, tada je na brodu Da Yu Xia stiglo njih 29. Tako su do sada iz Kine u Hrvatsku stigla 52 od ukupno 165 segmenata rasponske čelične konstrukcije za Pelješki most. U HC-u kažu da su preostale još dvije isporuke čeličnih segmenata iz Kine, s planiranim dolaskom iduće godine.

Zbog pandemije koronavirusa proizvodnja segmenata u pogonima u Kini jedno vrijeme bila je obustavljena pa je kasnila i isporuka novih dijelova na gradilište mosta. U Hrvatsku nisu mogli doći ni radnici iz Kine koji bi varili i spajali dijelove mosta. No u Cestama ističu da su podmorski radovi na mostu završeni ranije te se u ovom trenutku izvode armiranobetonski radovi na izradi pilona na šest centralnih stupova. Piloni se izvode, odnosno betoniraju, u 11 segmenata te je na stupovima S5,S6,S7 i S8 dosad izbetonirano šest segmenata, dok su preostala dva stupna mjesta s pilonom S9 i S10 na segmentu manje, odnosno izvode se na njih pet. U HC-u objašnjavaju da je završetak izrade pilona preduvjet za početak montaže čelične rasponske konstrukcije pod zategama, a što je, prema planu, predviđeno za početak iduće godine.

Nakon što je riješen problem s pilotom na stupnom mjestu 12, koji se savio zbog zabijanja u stijenu pa su morali zbog toga intervenirati ronioci, a taj problem pokušao se riješiti i miniranjem, u HC-u navode da su sad pri kraju radovi i na tom stupnom mjestu S12 i da su time završeni svi stupovi mosta. Što se tiče ostalih radova, u HC-u ističu montažu derrick-kranova koji se sastavljaju na obali te zatim dizalicom montiraju na bazne segmente centralnih stupova. Oni će služiti za podizanje budućih segmenata rasponske konstrukcije.

Na gradilištu mosta trenutačno radi 654 radnika, od kojih je 154 tehničko osoblje. Radovi i na pristupnim cestama, mažu u HC-u, teku prema planu. Predviđeni završetak tih radova jest ljeto 2022., no radovi na mostu bit će gotovi prije toga, ali puštanje u promet mosta neće čekati potpuni završetak cesta. Naime, u HC-u objašnjavaju da se planira ipak ranije u promet pustiti prvi čvor na Pelješkoj strani – na lokaciji Brijest, a tako bi most Pelješac bio pušten u promet spajanjem na lokalnu cestu najranije u proljeće 2022.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PELJEŠKI MOST Završeni radovi pod morem: “Niče jedan od pet najvećih mostova 21. stoljeća koji idu preko  mora”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.