1 min. čitanja

VIDEO Na Cresu se gradi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

CRES – Do proljeća iduće godine bit će puštena u pogon Solarna elektrana Orlec – najveća u Hrvatskoj čiji će pogon Crešanima i Lošinjanima davati 8 i pol milijuna kilovat-sati godišnje. Izgradit će se još dvije na tom području.

Sve je više sunčanih kolektora i na javnim i privatnim zgradama, a sljedeći je na potezu – javni prijevoz. Naime, za obnovljive izvore energije u sljedećih će 10 godina biti mnogo novca u bespovratnim fondovima Europske unije, javlja HRT.

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj koja će osigurati električnu energiju za 2500 cresko-lošinjskih kućanstava, gradit će se i u Ustrinama, te još jedna manja, no ne i manje važna – na Unijama.

– Prvi pilot projekt koji smo uspjeli pokrenuti, a s obzirom na to da se radi o dislociranoj otočnoj jedinici, time je taj projekt još vrjedniji, naglasila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

No, proces energetske tranzicije, time – tek počinje. Obnovljiva energija pogonit će i trajekte.

Uz promjene na brodovima, u planu su i solarni školski autobusi te proširenje e-bike sustava s otoka Krka na Cres čime bi se omogućili i turistički e-izleti. Uskoro i električnim automobilima. Dio e-punionica već je u funkciji. U međuvremenu svojim primjerom energetsku tranziciju slijedi i lokalna samouprava.

– Javili smo se za kompletnu obnovu našeg sustava, kako bi bio moderan ekološki i koji će trošiti puno manje energije, govori Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa.

U tome i jest bit, savjesnija potrošnja i proizvodnja iz obnovljivih izvora.

– Mijenja se paradigma gdje si prije imao velike sustave. Sada svako kućanstvo može postati samo proizvođač i potrošač. To je najisplativiji način, ističe Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije.

To su novi osviješteni “pro-trošači” koji se odgajaju od malih nogu.

– Na krovu Osnovne škole Cres nalazi se 10-kilovatna solarna elektrana koja je projekt škole i županije, pokazuje Josip Pope, ravnatelj OŠ Frane Petrića Cres.

Prioriteti EU-a su upravo obnovljivi izvori energije koji stvaraju energetski pismenu zajednicu, ali i nova radna mjesta.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJVEĆA U HRVATSKOJ – U rad puštena Sunčana elektrana Vis
USKORO STRUJA OD SUNCA – Uz obalu niču četiri velike sunčane elektrane
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.