FOTO Zaron do rijetke atrakcije kod Žirja – Zrakoplov “Štuka”

Foto: UPA Rostrum

ŽIRJE – Ekipa iz splitskog Ronilačkog centra Rostrum zaronila je do olupine aviona Junker Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugog svjetskog rata,  južno od otoka Žirja. Ronilački centar Tramonto iz Tisnog je dobio koncesijsko odobrenje za ronjenje na ovoj lokaciji, pa su se Splićani do olupine spustili u organizaciji ove ekipe. 

Radi se o zrakoplovu tipa Ju 87R-2 popularno zvanom “štuka”. Riječ je o avionu ratnog zrakoplovstva Italije koji je vjerojatno topovskom paljbom oborila protuzračna obrana Kraljevine Jugoslavije u travnju 1941. godine. Olupina je u dobrom stanju te su prednji dio trupa, krila i rep zrakoplova povezani i čitavi. Motor se otkinuo prilikom udara u more.

Vrijednost ovog nalaza svakako je izuzetna i u svjetskim okvirima, budući da su od ukupno 5709 proizvedenih zrakoplova ovog tipa sačuvana tek dva, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu. Olupina se nalazi na dubini na 28 m tako da je dostupna svim naprednim roniocima.

Foto: UPA Rostrum

– Gotovo idealno pozicioniran na samome rubu braka, služi kao skrovište za brojne morske vrste, pa smo tako naišli i na murinu, tabinje, škarpine… a okolo njega radoznale trljice. Motor od aviona naknadno je približen samoj olupini, a njegov čuvar, ugor, bio je šarolikog raspoloženja kako mu se približavala koja grupa ronioca.

I dok je subotnja grupa drugi zaron odradila na plićini Ljuta, nedjeljna grupa provela ga je u blizini otoka Kaprije.

Oba zarona obilježila je odlična vidljivost, i dok je subotnja grupa uočila broje ostatke i krhotine tegula, amfora, crjepova… te uživala na uronu okolo obližnjeg zida gdje su uočeni jastozi, zubatci, trlje, fratri.. pokoja “žuta gorgonija”, drugi zaron za nedjeljnu grupu obilježile su brojne špiljice i procjepi prepuni života – prepričavaju Rostrumovci svoj doživljaj.

https://www.facebook.com/uparostrum/photos/pcb.2437968466510427/2437965886510685/?type=3&theater

Kako je to izgledalo, najbolje svjedoče i ove fotografije.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

TAJNE PODMORJA Svjetski rijedak primjerak očuvanog bombardera iz Drugog svjetskog rata kod Žirja