2 min. čitanja

DEEPSPOT Poljaci otvorili najdublji bazen na svijetu

DEEPSPOT Poljaci otvorili najdublji bazen na svijetu
Foto: Facebook

MSZCZONÓW/VARŠAVA – U Poljskoj je otvoren najdublji umjetni bazen na svijetu, pružajući roniocima priliku da se spuste 45 m ispod površine kako bi istražili umjetne podvodne špilje, lažne kambodžanske ruševine i brodolom.

Centar Deepspot u Mszczonowu, lječilišnom gradu 40 km jugozapadno od Varšave, služit će za obuku vatrogasaca i vojnika, kao i za ljubitelje ronjenja i slobodnog ronjenja.

U bazen je ugrađeno 5000 kubika betona i 1.100 tona čelika. Spremnik je napunjen s 8.000 kubika vode, što je 20 puta više od količine vode u običnom bazenu od 25 metara, odnosno to je količina dovoljna za napuniti 27 olimpijskih bazena.

S 45 metara dubine, procjenjuje se da je tri metra dublji od prethodnog rekordera, bazena Y-40 u Montegrotto Termeu blizu Padove u Italiji.

Silazak započinje u širokom bazenu dubokom 20 m koji ima stakleni tunel za gledatelje i prebojanu olupinu hidrografskog ureda.

– Ovdje nema veličanstvenih riba ili koraljnih grebena, pa to nije zamjena za more, ali je definitivno dobro mjesto za učenje i trening kako biste sigurno ronili u otvorenoj vodi – rekao je Przemyslaw Kacprzak, 39-godišnji instruktor ronjenja.

– I zabavno je! To je poput vrtića za ronioce! – dodao je oduševljeni ronilac.

– Prvi put smo se spustili pet metara, ali vidite sve do dna – olupine, špilje – veličanstveno je! – rekao je 30-godišnji ronilački novak Jerzy Nowacki.

https://www.facebook.com/deepspotpoland/photos/a.1981144952199621/2695425730771536/?type=3&theater

Direktor Deepspota Michal Braszczynski, 47-godišnji zaljubljenik u ronjenje, potvrdio je da je bazen najdublji na svijetu i rekao da će ga “koristiti i vatrogasci i vojska”.

Međutim, impresivni bazen držat će rekord najdubljeg na svijetu oko šest mjeseci dok se službeno ne otvori Blue Abyss (Plavi ponor), koji je trenutno u izgradnji u Colchesteru u Velikoj Britaniji, s bazenom dubokim 50 metara.

Plavi ponor namijenjen je za istraživanje, obuku i ispitivanje dubokih mora i svemira, a primarna mu je funkcija omogućiti istraživanje ekstremnog okoliša – kako ljudskog tako i robotskog.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.