LUKOBRAN U VINJERCU Kulturno dobro u potpunosti obnovljeno

Foto: ŽLU Zadar

VINJERAC – U prvom tjednu studenog izvršena je primopredaja radova na sanaciji lukobrana i mola u luci otvorenoj za javni promet Vinjerac u Zadarskoj županiji.

Radovi su počeli u svibnju 2020. godine, a izvođač je bila renomirana tvrtka za izvođenje pomorsko građevinskih radova Akropolis d.o.o. iz Splita.

Radovi su izvedeni sukladno glavnom projektu sanacije izrađenom od ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak, dipl. ing. građ. koji je ujedno vršio i uslugu stručnog nadzora, a obzirom da je ova luka kulturno dobro, radovi su izvedeni sukladno konzervatorskim uvjetima.

Gat, odnosno lukobran koji su bili predmetom sanacije su u funkciji prihvata i priveza brodica i brodova, istezališta te zaštite luke.

Zatečeno stanje mula i lukobrana ukazivalo je na narušenu stabilnost i nosivost iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Realizacijom sanacije lukobrana postigla se cjelovita funkcija zaštite lukobrana, a zajedno s parapetnim zidom i zaštita luke od valova.

Cijeli zahvat sanacije osigurao je stabilnost i nosivost konstrukcije, a samim time i sigurnije korištenje vezova i prometa unutar luke.

Projekt je financiran od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 2.793.178,90 kn bez PDV-a, a radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Sanacija lukobrana i mola u luci Vinjerac, radovi vrijedni 3,5 milijuna kuna