HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu

Foto: Neven Jović

Saborski Klub zastupnika HDZ-a najavio je u utorak da će Sabor do kraja jesenskog zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

– Do kraja ovog zasjedanja Hrvatski sabor donijet će odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru – najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

– Ministri vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio jučer su imali ministarsku konferenciju u Zagrebu, gdje su usuglasili stavove oko zajedničkog proglašenja gospodarskih pojaseva u Jadranu, dodao je.

Bačić je pritom podsjetio da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima u Jadranu i temama vezanima za ekološku zaštitu i ribarstvenu politiku naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom, javlja HRT.

– Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko- ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa, osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora – kazao je.

– Sada držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa koje nisu bile sadržane u zaštićeno ekološko-ribolovnom pojasu – rekao je Bačić.Istaknuo je da isključivi gospodarski pojas Hrvatska ima pravo proglasiti prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora i na temelju Pomorskog zakonika.

Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajednička ribarstvena politika EU-a.

– Kada Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije će se odnositi kako na naš, tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a – kazao je Bačić.

Dodao je da će se odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska odrediti i prema pristupanju pregovora o razgraničavanju našeg i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Bačić je poručio da će Slovenija biti upoznata s tom odlukom i smatra da oko toga ne bi trebalo biti spora.

Podsjetimo, Morski HR je prvi otkrio namjeru Italije da proglase isključivi gospodarski pojas, o čemu naša visoka politika u tom trenutku nije znala ništa više reći osim da “imamo dobre odnose sa susjedima”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto Italija proglašava gospodarski pojas i u čemu se on razlikuje od hrvatskog ZERP-a?

TONČI TADIĆ: Talijani će biti u čudu ako i mi ne proglasimo svoj gospodarski pojas

Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas