Foto: Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš i prije službenog izvještaja Nacionalnog stožera civilne zaštite, iznio je podatke o trenutnom stanju s oboljelima u Hrvatskoj. Danas imamo 2900 novozaraženih i 75 preminulih od korona virusa, što je najviše preminulih do sad u jednom danu!

– Danas imamo 2900 novozaraženih, preminulo je 75 naših sugrađana – izvijestio je Vili Beroš. Dodao je da je u Zagrebu 506 novozaraženih, a 417 u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je brojke nisu dobre, naročito broj hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratorima.

Taj broj nam je na tjednoj razini u rastu. Zadnji tjedan smo imali 15 posto više nego tjedan ranije – rekao je Capak i rekao da imamo čitav niz mikro-žarišta iz kojih se bolest širi.

-S novim mjerama smo pokušali ograničiti broj kontakata vrlo značajno kroz mjere koje se odnose na okupljanja ljudi. Paralelno s donošenjem tih mjera radimo intenzivno na povećanju broja testiranja i što se tiče PCR-a, a uveli smo i mogućnost brzih antigenskih testiranja jer osim smanjenja kontakata strahovito je važno što prije otkriti pozitivne osobe – rekao je Capak.

Iako je dobio pozitivan nalaz, Plenković zasad obavlja sve poslove iz svog doma. Nakon sastanka izjavu novinarima trebao bi dati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Od jučer su poznate i kazne za kršenje mjera, a uvedene su i nove mjere na granicama.

Kazne za nenošenje maske ili krivo nošenje maske iznosit će 500 kuna. Odlukom Stožera u Hrvatsku je dozvoljen ulazak samo uz predočenje negativnog PCR testa na covid-19 ne starijeg od 48 sati ili uz obavezno testiranje nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Andrej Plenković pozitivan na Covid-19

Od sutra privremena zabrana i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske