Slovenija prati događaje oko proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranu

Foto: Facebok/Udruga Mare Croaticum

Planove Italije i Hrvatske o proglašenju isključivih gospodarskih pojasa u Jadranu prate u Ljubljani i ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da će to biti tema razgovora slovenskog ministra Anžeta Logara s talijanskim kolegom Luigijem di Maiom 10. studenoga Rimu.

– Događaje glede proglašenja isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu pratimo preko uobičajenih diplomatskih kanala, dijelimo brigu ostalih država uz Jadran za cjelovitu zaštitu Jadranskog mora i sva nastojanja u pogledu različitih načina provođenja te zaštite – priopćilo je ministarstvo, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, prenosi HRT.

Šefovi diplomacija Hrvatske i Italije Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, potvrdivši usklađenost djelovanja te spremnost da “pristupe razgovorima o razgraničenju”.

Hrvatska je gospodarski pojas proglasila još 2003. ali je naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008. odlučila da se neće primjenjivati na države članice Europske unije do zajedničkog dogovora.

Hrvatska vjeruje da bi zajedničkim djelovanjem Hrvatske i Italije na Jadranu, proglašenjem isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, bio stvoren snažan temelj za još čvršću suradnju i svekoliku zaštitu Jadrana, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) i zakonodavstvom EU-a, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova nakon sastanka u Zagrebu.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu

Zašto Italija proglašava gospodarski pojas i u čemu se on razlikuje od hrvatskog ZERP-a?

Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas