1 min. čitanja

Slovenija prati događaje oko proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranu

Slovenija prati događaje oko proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranu
Foto: Facebok/Udruga Mare Croaticum

Planove Italije i Hrvatske o proglašenju isključivih gospodarskih pojasa u Jadranu prate u Ljubljani i ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u utorak da će to biti tema razgovora slovenskog ministra Anžeta Logara s talijanskim kolegom Luigijem di Maiom 10. studenoga Rimu.

– Događaje glede proglašenja isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu pratimo preko uobičajenih diplomatskih kanala, dijelimo brigu ostalih država uz Jadran za cjelovitu zaštitu Jadranskog mora i sva nastojanja u pogledu različitih načina provođenja te zaštite – priopćilo je ministarstvo, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, prenosi HRT.

Šefovi diplomacija Hrvatske i Italije Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, potvrdivši usklađenost djelovanja te spremnost da “pristupe razgovorima o razgraničenju”.

Hrvatska je gospodarski pojas proglasila još 2003. ali je naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008. odlučila da se neće primjenjivati na države članice Europske unije do zajedničkog dogovora.

Hrvatska vjeruje da bi zajedničkim djelovanjem Hrvatske i Italije na Jadranu, proglašenjem isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, bio stvoren snažan temelj za još čvršću suradnju i svekoliku zaštitu Jadrana, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) i zakonodavstvom EU-a, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova nakon sastanka u Zagrebu.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu
Zašto Italija proglašava gospodarski pojas i u čemu se on razlikuje od hrvatskog ZERP-a?
Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.