3 min. čitanja

Butković u obilasku novih prostora Lučke kapetanije u Zadru

Butković u obilasku novih prostora Lučke kapetanije u Zadru
Foto: Novi radio

ZADAR – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je u petak u Zadru nove prostorije Lučke kapetanije Zadar u sklopu u putničkog terminala Gaženica.

– To je bio plan da se Lučka kapetanija preseli u ove prostorije. Mi smo kao Ministarstvo uložili dodatna sredstva što se tiče same opreme. S druge strane zahvaljujem županijskoj lučkoj upravi budući da se neće plaćati zakupnina. Hvala svima koji prepoznaju značaj Lučke kapetanije kao najvažnije institucije na Jadranu – istaknuo je Oleg Butković

Cilj preseljenja Lučke kapetanije u Gaženicu bio je staviti pod jedan krov sve važne institucije za građane i pomorce. Tako se u zgradi terminala osim lučke kapetanije nalazi i lučka uprava, pomorska i granična policija. No sad su na jednom mjestu smještene i sve one službe koje su od iznimne važnosti za pomorce, javlja Novi radio.

– Građanin, pomorac i vlasnik čarter kompanije može na jednom mjestu dobiti uslugu koja je njemu potrebna. Do sada je pomorac morao obilaziti tri lokacije u gradu, a sad to može obaviti na jednom mjestu. Druga važna stvar je da je naša posada do sada bila dislocirana od nas, a sad se u roku od tri minute može ukrcati na svoja plovila i početi misiju spašavanja – istaknuo je lučki kapetan  Alen Rukavina.

Na pomorce je u ovoj kriznoj godini mislilo i Ministarstvo koje im je izašlo u susret kad je u pitanju plaćanje poreza na dohodak te ukrcaj i iskrcaj, pojasnio je Butković:

– To prvenstveno mislim kod njihovog povratka i odlaska na brod. To smo radili u koordinaciji s ostalim članicama EU i ono što je najbitnije za njih bilo, produžili smo svjedodžbe i sve ostale dokumente. Dali smo im i uputu oko ona 183 dana što je vrlo važno jer se odnosi na oslobođenje poreza na dohodak. Mi smo donijeli uputu da će im se dani provedeni na brodu priznati po njihovom godišnjem rasporedu kako su trebali ove godine biti raspoređeni – naglasio je.

Ministar Butković po obilasku položio je vijenac u more za sve poginule pomorce, a povodom blagdana Sv. Nikole njihovog zaštitnika.

Foto: Novi radio

Nakon Zadra, Butković će, u dvorani Pomorskog fakulteta u Splitu, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricem i ravnateljem Lučke uprave Split, Vicom Mihanovićem potpisati Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split.

Riječ je o projektu vrijednom 42,6 milijuna kuna koji podrazumijeva dogradnju i proširenje Obale kneza Domagoja u gradskoj luci Split. Dogradnja i rekonstrukcija obale sastoji se od dvije dionice i to liniju od obale Lazareta do gata Sv. Petra, te liniju od gata Sv. Petra do gata Sv. Duje.

Obzirom da sadašnje operativne površine na Obali kneza Domagoja I i II nisu dostatne za neometan promet brodskih linija i sigurno kretanje putnika i vozila, cilj projekta je dodatno proširiti postojeću operativnu obalu i pješačku površinu a sve s ciljem poboljšanja usluge i povećanja sigurnosti luke.

Projekt je dio velikog projekta pokrenutog od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, poznatog i pod nazivom „Renesansa na hrvatskoj obali“, u sklopu kojega je do sad uloženo 1,3 milijarde kuna, najvećim dijelom iz EU fondova. Tako se i ovaj Projekt financira iz Kohezijskog fonda, iz kojeg je osigurano 36 milijuna kuna, dok će se ostatak prihvatljivih troškova financirati iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.