Za širenje putničke luke u Splitu 42,6 milijuna kuna

Foto: Facebook

SPLIT – Nakon otvaranja novih prostorija Lučke kapetanije Zadar u sklopu trajektnog terminala na Gaženici, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković je u Splitu zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricem i ravnateljem Lučke uprave Split, Vicom Mihanovićem potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za realizaciju projekta ‘Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split‘.

Riječ je o projektu vrijednom 42,6 milijuna kuna, koji podrazumijeva dogradnju i proširenje Obale kneza Domagoja u splitskoj gradskoj luci. Dogradnja i rekonstrukcija obale sastoji se od dvije dionice i to linije od obale Lazareta do gata Sv. Petra te linije od gata Sv. Petra do gata Sv. Duje.

Obzirom da sadašnje operativne površine na Obali kneza Domagoja I i II nisu dostatne za neometan promet brodskih linija i sigurno kretanje putnika i vozila, cilj projekta je dodatno proširiti postojeću operativnu obalu i pješačku površinu, a sve s ciljem poboljšanja usluge i povećanja sigurnosti luke.

– Dogradnja Obale kneza Domagoja u splitskoj gradskoj luci četvrti je po redu takav projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji u koje se ukupno investira više od 200 milijuna kuna, a koji se sa 85 posto iznosa financiraju iz fondova EU. Preostala tri projekta su uređenje vanjskog veza u mjestu Sućuraj na otoku Hvaru, uređenje luke Omiš te projekt ceste Pučišća-Povlja na otoku Braču. – istaknuo je ministar Oleg Butković.

Projekt u Splitu dio je velikog investicijskog ciklusa poznatog pod nazivom ‘Renesansa na hrvatskoj obali’ u sklopu kojeg je do sada uloženo 1,3 milijarde kuna, najvećim dijelom iz EU fondova.

Tako se i ovaj projekt financira iz Kohezijskog fonda iz kojeg je osigurano 36 milijuna kuna, dok će se ostatak prihvatljivih troškova financirati iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ravnatelj splitske Lučke uprave, Vice Mihanović istaknuo je kako će se zahvaljujući ovom projektu Obala kneza Domagoja, izgrađena prije 150 godina, po prvi put nadograditi-

– Obala će biti dužine 260 metara, a njenu postojeću širinu od 4 metra proširit ćemo za dodatnih 5,5 metara. Nadograđena će obala pospješiti brzolinijski brodski promet u splitskoj gradskoj luci, a služit će i kao šetnica građanima. – istaknuo je te podsjetio kako je splitska gradska luka najveća luka u Republici Hrvatskoj kroz koju je, samo tijekom 2019. godine, prošlo 5,6 milijuna putnika i 850.000 vozila, dok je po ostvarenom prometu na 22. mjestu u Europskoj uniji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Butković u obilasku novih prostora Lučke kapetanije u Zadru