PLOVITI SE MORA Dani Općine Kostrena i tradicionalne manifestacije ove godine online

Foto: Općina Kostrena

KOSTRENA – Navigare necesse est“, ploviti se mora odražava neopipljivu povezanost čovjeka i mora, staru koliko i samo postojanje. Kada je o Kostreni riječ, ploviti, znači živjeti, jer plovidba ovdje i jest način života. Sve je u Kostreni povezano s morem. Sve je u Kostreni povezano s morem. Ono nije oblikovalo samo krajolik, nego i ljude, njihov identitet, svakodnevni i društveni život, odabralo im profesije, utjecalo na kulturu i stvaralaštvo, nudeći im svoje plavo platno kao neiscrpan izvor životne inspiracije. Kada je nešto toliko veliko i važno kao što je to za Kostrenu more, onda zaslužuje dobiti počast, u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što će to biti kuća Kostrene i dom ljudi kojima je more profesija, koja će interpretirati upravo tu emociju proizašlu iz neraskidive veze Kostrenjana i mora.

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca pod ovim ili onim imenom, u ovom ili onom obliku, nešto je o čemu se priča već nekoliko godina i ideja vrijedna pažnje koja je zahvaljujući suradnji i ustrajanja na kontinuitetu, uspješno prebrodila sve teškoće i čekanja. Napokon je došao trenutak kada će početi radovi na realizaciji ovog vrijednog projekta. Početkom listopada potpisan je ugovor o dodjeli 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Preostala sredstva za realizaciju projekta osigurana su u proračunu Općine Kostrena za 2021. godinu. Početkom siječnja bit će pokrenut postupak javne nabave, a odmah po odabiru izvođača započet će i radovi na rekonstrukciji zgrade i unutarnjem uređenju.  Bude li se projekt razvijao prema planiranoj dinamici, predviđeno trajanje radova je 11 mjeseci pa bi interpretacijski centar mogao biti službeno otvoren slijedeće godine upravo u ovo vrijeme, za Dane Općine.

Stara škola – budući interpretacijski centar – Foto: Općina Kostrena

S ciljem da upravlja projektom, a potom i  Kućom kostrenskih pomoraca te da preuzme ulogu organizatora kulturnih događanja, početkom 2020. godine u Kostreni je osnovan Centar kulture Kostrena, a ulogu njegove prve ravnateljice preuzela je Borka Reljac: „Pomorci i pomorstvo sukus su kolektivnog identiteta, sumiran u pojam ‘baštine’, koja danas ima ključnu ulogu u području lokalnog razvoja i destinacijskog kulturnog turizma.

Općina Kostrena je samim osnivanjem inicijalno pokrenula promišljanje svoje kolektivne prepoznatljivosti, a od 2016. ta se ideja nedvosmisleno oblikovala u pravcu pomorstva, pomoraca i sudbine pomoračkih obitelji, kao ključnog elementa na kojem Kostrena treba graditi svoj specifični brand identitet. Kuća kostrenskih pomoraca bit će smještena u zgradi stare pučke škole u Sv. Barbari koja čini cjelinu s crkvom sv. Barbare i Narodnom čitaonicom u Kostreni Sv. Barbari. Svojevrsni je to ‘genius loci’ Kostrene, mjesto okupljanja mještana koje će realizacijom projekta dobiti na dodatnom značaju i široj prepoznatljivosti. 

U skladu sa suvremenim muzeološko-interpretacijskom pristupom, kojeg u suradnji s Općine Kostrena i mještanima razvijaju stručnjaci iz tvrtki Osam iz Zagreba, Aka-Tim iz Rijeke i Visualia iz Pule, Kuća kostrenskih pomoraca razvija se kao suvremeni interpretacijski centar koji posjetitelja uvodi u sve ranije spomenute razine oko pomorstva. Interpretacijski prostor prostirat će se na sve tri etaže stare škole.

Izgled dijela prostora buduceg muzeja – Foto: Općina Kostrena

Budući posjetitelji susrest će se s temama koje su istovremeno globalne, poput ekologije mora, pomorstva, navigacije, nepredvidivosti mora i lokalne, primjerice izazovi života obitelji pomoraca nekad i danas, dihotomija broda i kuće, specifičnosti Kostrene i zadužbine njenih pomoraca. Sve to uz još nekoliko dodatnih manjih pod-tema prezentirat će se kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju. Namjera nam je učiniti iskorak u prezentaciji lokalnog identiteta i vjerujem da ćemo uz pomoć profesionalnog tima stručnjaka u tome i uspjeti“. 

Svečana sjednica online

O toj povezanosti mora i Kostrene svjedoči i njezin svetac zaštitnik, sveti Nikola, u čiji se zagovor uzdaju pomorci diljem svijeta. Na blagdan sv. Nikole Kostrena slavi Dan Općine, uz brojna događanja, svete mise  i Svečanu sjednicu Općinskog vijeća koja je prilika za prisjećanje na važne događaje i projekte koji su obilježili godinu kao i za iskazivanje zahvale svima onima koji su svojim radom i postignućima promicali ime i ugled Kostrene. Tako je bilo sve do ove, sasvim posebne godine, u kojoj je korona promijenila naše planove, navike i svakodnevicu. Umjesto prosinačkog šušura, utihnule su čitaonice, crkve i trgovi, otkazane su priredbe i svečanosti. Epidemiološke mjere i briga za zdravlje, utjecali su i na odluku da ovogodišnju Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Kostrena zamijeni njezina online verzija u vidu filma koji će se moći pogledati na mrežnoj stranici Općine Kostrena https://kostrena.hr/  i portalu općinskog lista Naša Kostrena https://nasakostrena.hr/. Objava je zakazana za nedjelju 6. prosinca u 16:30 sati kada se trebala održati Svečana sjednica, a poveznica na film bit će objavljena i na društvenim mrežama (@Nasa.Kostrena). 

Foto: Općina Kostrena

Saja, saja…za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21

Iako će prosinac u Kostreni biti bez tradicionalnih manifestacija, druženja i veselih događanja kakvo je trebala biti i kostrenska, šesta po redu Mikulna, čak niti korona ne može spriječiti i onemogućiti prilike za dobra dijela!

Od samog početka važan dio Mikulne je „sajanje“, jedinstven čin međusobnog pomaganja i stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetoga Nikole. Po uzoru na njegova dobra djela, nekad su kostrenski pomorci, članovi Bratovštine sv. Nikole, išli po kućama i prikupljali pomoć i milodare za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja. 

Kostrenska torta – Foto: Općina Kostrena

Vremena su se promijenila, kao i potrebe pa se i „sajanje“ prilagodilo duhu vremena. U kojem će se obliku ono održati, to je najmanje važno, jer potrebitih ima uvijek, u svakom vremenu, kao i bezbroj načina i mogućnosti da činimo dobro i pomažemo si u ovim teškim vremenima. Kostrena će i ove godine “sajati”,ali na društvenim mrežama, a sredstva se prikupljaju za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, čija je članica četverogodišnja Kostrenka Ana Marot, polaznica Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“. 

Udruga sufinancira prijeko potrebne terapije za svojih 66 članova i pomaže im u lakšem svladavanju svakodnevnih poteškoća i boljoj integraciji u zajednicu. Kako bi to mogli i nadalje činiti, Centar kulture Kostrena poziva sve koji su u mogućnosti, da se uključe u ovogodišnje „sajanje“ i doniraju sredstva Udruzi za sindrom Down – Rijeka 21 na broj računa IBAN: HR6924020061100435365, uz opis „sajanje – Mikulna“.

Najljepša kostrenska božićna bajka 

Sajanje će ove godine trajati do kraja prosinca kao i Najljepša kostrenska božićna bajka u organizaciji Turističke zajednice općine Kostrena. Na mrežnoj stranici i društvenim mrežama objavljivat će zanimljive filmove o izradi božićnih ukrasa, a  svojim kreativnim prijedlozima moći će se priključiti i pratitelji stranica Turističke zajednice. Oni najkreativniji, dobit će priliku osvojiti Kostrensku tortu slastičarnice Snjeguljica, upakiranu u jedinstvenu i originalnu kutiju koju potpisuje poznati modni dizajner Juraj Zigman, čiji će se potpis naći i na dva zanimljiva photo pointa na kojima će Kostrenjani i njihovi gosti moći ovjekovječiti svoje posebne blagdanske trenutke uz more.

I.B.