5 min. čitanja

PLOVITI SE MORA Dani Općine Kostrena i tradicionalne manifestacije ove godine online

PLOVITI SE MORA Dani Općine Kostrena i tradicionalne manifestacije ove godine online
Foto: Općina Kostrena

KOSTRENA – Navigare necesse est“, ploviti se mora odražava neopipljivu povezanost čovjeka i mora, staru koliko i samo postojanje. Kada je o Kostreni riječ, ploviti, znači živjeti, jer plovidba ovdje i jest način života. Sve je u Kostreni povezano s morem. Sve je u Kostreni povezano s morem. Ono nije oblikovalo samo krajolik, nego i ljude, njihov identitet, svakodnevni i društveni život, odabralo im profesije, utjecalo na kulturu i stvaralaštvo, nudeći im svoje plavo platno kao neiscrpan izvor životne inspiracije. Kada je nešto toliko veliko i važno kao što je to za Kostrenu more, onda zaslužuje dobiti počast, u vidu nečeg trajnog i opipljivog kao što će to biti kuća Kostrene i dom ljudi kojima je more profesija, koja će interpretirati upravo tu emociju proizašlu iz neraskidive veze Kostrenjana i mora.

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca pod ovim ili onim imenom, u ovom ili onom obliku, nešto je o čemu se priča već nekoliko godina i ideja vrijedna pažnje koja je zahvaljujući suradnji i ustrajanja na kontinuitetu, uspješno prebrodila sve teškoće i čekanja. Napokon je došao trenutak kada će početi radovi na realizaciji ovog vrijednog projekta. Početkom listopada potpisan je ugovor o dodjeli 1,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava dobivenih putem ITU mehanizma u okviru zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka „Povežimo se baštinom“. Preostala sredstva za realizaciju projekta osigurana su u proračunu Općine Kostrena za 2021. godinu. Početkom siječnja bit će pokrenut postupak javne nabave, a odmah po odabiru izvođača započet će i radovi na rekonstrukciji zgrade i unutarnjem uređenju.  Bude li se projekt razvijao prema planiranoj dinamici, predviđeno trajanje radova je 11 mjeseci pa bi interpretacijski centar mogao biti službeno otvoren slijedeće godine upravo u ovo vrijeme, za Dane Općine.

Stara škola – budući interpretacijski centar – Foto: Općina Kostrena

S ciljem da upravlja projektom, a potom i  Kućom kostrenskih pomoraca te da preuzme ulogu organizatora kulturnih događanja, početkom 2020. godine u Kostreni je osnovan Centar kulture Kostrena, a ulogu njegove prve ravnateljice preuzela je Borka Reljac: „Pomorci i pomorstvo sukus su kolektivnog identiteta, sumiran u pojam ‘baštine’, koja danas ima ključnu ulogu u području lokalnog razvoja i destinacijskog kulturnog turizma.

Općina Kostrena je samim osnivanjem inicijalno pokrenula promišljanje svoje kolektivne prepoznatljivosti, a od 2016. ta se ideja nedvosmisleno oblikovala u pravcu pomorstva, pomoraca i sudbine pomoračkih obitelji, kao ključnog elementa na kojem Kostrena treba graditi svoj specifični brand identitet. Kuća kostrenskih pomoraca bit će smještena u zgradi stare pučke škole u Sv. Barbari koja čini cjelinu s crkvom sv. Barbare i Narodnom čitaonicom u Kostreni Sv. Barbari. Svojevrsni je to ‘genius loci’ Kostrene, mjesto okupljanja mještana koje će realizacijom projekta dobiti na dodatnom značaju i široj prepoznatljivosti.

U skladu sa suvremenim muzeološko-interpretacijskom pristupom, kojeg u suradnji s Općine Kostrena i mještanima razvijaju stručnjaci iz tvrtki Osam iz Zagreba, Aka-Tim iz Rijeke i Visualia iz Pule, Kuća kostrenskih pomoraca razvija se kao suvremeni interpretacijski centar koji posjetitelja uvodi u sve ranije spomenute razine oko pomorstva. Interpretacijski prostor prostirat će se na sve tri etaže stare škole.

Izgled dijela prostora buduceg muzeja – Foto: Općina Kostrena

Budući posjetitelji susrest će se s temama koje su istovremeno globalne, poput ekologije mora, pomorstva, navigacije, nepredvidivosti mora i lokalne, primjerice izazovi života obitelji pomoraca nekad i danas, dihotomija broda i kuće, specifičnosti Kostrene i zadužbine njenih pomoraca. Sve to uz još nekoliko dodatnih manjih pod-tema prezentirat će se kroz originalne predmete i interaktivnu multimedijsku interpretaciju. Namjera nam je učiniti iskorak u prezentaciji lokalnog identiteta i vjerujem da ćemo uz pomoć profesionalnog tima stručnjaka u tome i uspjeti“.

Svečana sjednica online

O toj povezanosti mora i Kostrene svjedoči i njezin svetac zaštitnik, sveti Nikola, u čiji se zagovor uzdaju pomorci diljem svijeta. Na blagdan sv. Nikole Kostrena slavi Dan Općine, uz brojna događanja, svete mise  i Svečanu sjednicu Općinskog vijeća koja je prilika za prisjećanje na važne događaje i projekte koji su obilježili godinu kao i za iskazivanje zahvale svima onima koji su svojim radom i postignućima promicali ime i ugled Kostrene. Tako je bilo sve do ove, sasvim posebne godine, u kojoj je korona promijenila naše planove, navike i svakodnevicu. Umjesto prosinačkog šušura, utihnule su čitaonice, crkve i trgovi, otkazane su priredbe i svečanosti. Epidemiološke mjere i briga za zdravlje, utjecali su i na odluku da ovogodišnju Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Kostrena zamijeni njezina online verzija u vidu filma koji će se moći pogledati na mrežnoj stranici Općine Kostrena https://kostrena.hr/  i portalu općinskog lista Naša Kostrena https://nasakostrena.hr/. Objava je zakazana za nedjelju 6. prosinca u 16:30 sati kada se trebala održati Svečana sjednica, a poveznica na film bit će objavljena i na društvenim mrežama (@Nasa.Kostrena).

Foto: Općina Kostrena

Saja, saja…za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21

Iako će prosinac u Kostreni biti bez tradicionalnih manifestacija, druženja i veselih događanja kakvo je trebala biti i kostrenska, šesta po redu Mikulna, čak niti korona ne može spriječiti i onemogućiti prilike za dobra dijela!

Od samog početka važan dio Mikulne je „sajanje“, jedinstven čin međusobnog pomaganja i stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetoga Nikole. Po uzoru na njegova dobra djela, nekad su kostrenski pomorci, članovi Bratovštine sv. Nikole, išli po kućama i prikupljali pomoć i milodare za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja.

Kostrenska torta – Foto: Općina Kostrena

Vremena su se promijenila, kao i potrebe pa se i „sajanje“ prilagodilo duhu vremena. U kojem će se obliku ono održati, to je najmanje važno, jer potrebitih ima uvijek, u svakom vremenu, kao i bezbroj načina i mogućnosti da činimo dobro i pomažemo si u ovim teškim vremenima. Kostrena će i ove godine “sajati”,ali na društvenim mrežama, a sredstva se prikupljaju za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, čija je članica četverogodišnja Kostrenka Ana Marot, polaznica Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“.

Udruga sufinancira prijeko potrebne terapije za svojih 66 članova i pomaže im u lakšem svladavanju svakodnevnih poteškoća i boljoj integraciji u zajednicu. Kako bi to mogli i nadalje činiti, Centar kulture Kostrena poziva sve koji su u mogućnosti, da se uključe u ovogodišnje „sajanje“ i doniraju sredstva Udruzi za sindrom Down – Rijeka 21 na broj računa IBAN: HR6924020061100435365, uz opis „sajanje – Mikulna“.

Najljepša kostrenska božićna bajka

Sajanje će ove godine trajati do kraja prosinca kao i Najljepša kostrenska božićna bajka u organizaciji Turističke zajednice općine Kostrena. Na mrežnoj stranici i društvenim mrežama objavljivat će zanimljive filmove o izradi božićnih ukrasa, a  svojim kreativnim prijedlozima moći će se priključiti i pratitelji stranica Turističke zajednice. Oni najkreativniji, dobit će priliku osvojiti Kostrensku tortu slastičarnice Snjeguljica, upakiranu u jedinstvenu i originalnu kutiju koju potpisuje poznati modni dizajner Juraj Zigman, čiji će se potpis naći i na dva zanimljiva photo pointa na kojima će Kostrenjani i njihovi gosti moći ovjekovječiti svoje posebne blagdanske trenutke uz more.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.