RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Arancini

Foto: Katija Puljizević

Naranča je voće koje je specifično za naše podneblje. Malo koja kuća da u svom đardinu nije imala domaću naranču, ludaču, vašingtonku ili ljutu. Možete je iskoristiti za liker, marmeladu, torte, a kore za arancine. Cvjetove naranče i listove takodjer možete koristiti za čaj, a njihovim plodovima, sa granama lovorike su se kitili stari dubrovački portuni te ulazi u crkve za blagdanska slavja.

Katija Puljizević

Arancini su delikatesa koja se čini od korice naranče.

Isto tako možete iskoristiti i korice limuna ili grejpa, iako se najčšće čini od naranče. Arancini su poznati delikates našega kraja koji je nezaobilazan na blagdanskoj trpezi.

Foto: Katija Puljizević
Naranču ogulite na fjelice koje prokuhate  u vodi 3 do 4 minute da im izadje gorčina.

Prije su domaćice imale više vremena pa su ih kišale u vodi 5 dana i svakodnevno mjenjale vodu.

 

Kad omekšaju izvadite ih i procijedite .
Izvažite ih i koliko imate težine kora toliko nadodajte cukara sa malo vode i stavite na vatru  u dublju posudu, sve zajedno neprestalno mješajući.
Foto: Katija Puljizević
Kad su popile sav šug, iskrenite ih na papir za pečenje koji ste posuli cukarom i ostavite ih sušiti koji dan.
Najbolje ih je jedan dan ostaviti na buri.
Foto: Katija Puljizević
Gotove čuvajte u staklenki i mogu vam dugo trajati.
Ako imate strpljenja, fetice sušene naranče vam mogu biti izvrstan ukras za dekoraciju za blagdane.
Foto: Katija Puljizević
Katija Puljizević
PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Primorski padišpanj

Vaš komentar