3 min. čitanja

Višemetarski valovi i velika plima poplavili rive – Omiš pod morem

Višemetarski valovi i velika plima poplavili rive – Omiš pod morem
Foto: Dalmacija danas

KAŠTELA/SPLIT/OMIŠ – Prema prognostičkim procjenama na širem splitskom području trenutno puše olujno jugo koje doseže i brzinu od 130 kilometara na sat. Valovi su visoki i nekoliko metara. U kasnijim popodnevnim i noćnim satima se očekuju velike količine oborina.

– Zasad je takvo stanje, no pomno pratimo ovu olujnu južinu na moru i postupat ćemo u skladu s vremenskim uvjetima. Moguće je da će se situacija tijekom dana mijenjati, jugo će jačati, tako da putnike pozivam da svakako prate oglase na našoj web stranici i aplikaciji. S linijama prema Supetru, Starom Gradu i Rogaču zasad nemamo poteškoća, no naglašavam, dođe li do promjena, obavijestit ćemo pravovremeno naše putnike – izjavila je za Slobodnu Dalmaciju Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

Centar snažne sredozemne ciklone nalazi se iznad sjevernog Jadrana gdje je tlak zraka na razini mora pao na samo 996 hektopaskala. Na cijelom Jadranu je vrlo vjetrovito, a najjači vjetar puše na otvorenom moru.

Olujno jugo puše na širem splitskom području. Već satima na DHMZ postaji Split Marjan jugo ima olujni prosjek, a udari dosežu 108 km/h, javlja Dalmacija danas.

Foto: Matej Jerončić
Foto: Sebastian Galić / DD

Snažno jugo uzrokuje velike poremećaje u prometu morem, a nisko tlak zraka potiče ciklonalnu plimu. Zbog toga su se neki niži dijelovi obale našli pod morem. Ipak, sretna okolnost je da je oko 17 sati vrhunac lunarne oseke, pa obala neće biti ni približno poplavljena kao što bi to bilo da su se poklopile ciklonalna i lunarna plima. Ipak, u drugom dijelu večeri može doći do novo snažnog dizanja razine mora.

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod  je kroz sustav MeteoAlarma za područje cijelog Jadrana izdao crveni, najviši stupanj upozorenja i to zbog juga.

DHMZ predviđa udare juga do orkanskih 130 km/h na cijelom Jadranu, a uz obalu do 90 km/h. Osim na vjetar, DHMZ upozorava na obilne oborine, tijekom nedjelje može pasti do 90 litara kiše po kvadratnom metru.

Nizak tlak i lunarna plima uz olujan i orkanski vjetar južnog i jugozapadnog smjera uzrokovali su rast razine mora pa je veći dio Omiša, završio poplavljen.

Foto: Sebastian Galić / Matej Jerončić / DD

Od zapovjednika DVD Omiš Višeslava Pešića Hina doznaje kako je poplavljen zemljani dio obale i da nema nikakve materijalne štete, javlja Jutarnji list.

– Poplavljeno je područje između velike plaže i porta, tamo nema nikakvih objekata koji bi bili ugroženi tako da nema ni šteta. Čekamo da se more povuče. Stanje je zasad dobro, ništa ne pliva, rekao je Pešić i dodao da su more i razina Cetine podignuti.

– Iako su se slile velike količine oborina posljednjih nekoliko dana, bude li u popodnevnim satima puno kiše doći će do plavljena, pa ćemo onda reagirati, poručio je Pešić.

A kako to izgleda, pogledajte u videu.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OTOCI ODSJEČENI Jako jugo privezalo trajekte, katamarane i brodove
CRVENI METEOALARM ZA CIJELI JADRAN Jugo do 130 km/h, velike količine oborina i bujične poplave!
GRAD SPLIT UPOZORIO: Zbog nevremena ojačajte cime, učvrstite tende i uklonite suncobrane
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.