1 min. čitanja

Trajekti doplovili i u splitski Pomorski muzej

Trajekti doplovili i u splitski Pomorski muzej
Foto: HRT / Screenshot

SPLIT/CRIKVENICA – Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Grada Crikvenice izložbom ‘Prva na Jadranu’, te i popratnim dvojezičnim katalogom, obilježavaju 60. godišnjicu puštanja u promet prve trajektne linije na istočnom Jadranu koja je povezivala Crikvenicu i Šilo na otoku Krku; piše HRT.

Izložba je bila postavljena u lipnju 2019. godine u Crikvenici, a bila je otvorena u gradskom Muzeju do kraja rujna ove godine, te je sada izložena u Splitu.

„Izložba ‘Prva na Jadranu’ uplovila je u Split gdje će biti postavljena u Hrvatskom pomorskom muzeju na Tvrđavi Gripe. Izložbu će posjetitelji imati prigodu razgledati do 30. siječnja iduće godine“ – ističu organizatori.

Crikvenica tijekom 1960. započinje svoj snažni turistički razvoj koji je, između ostalog, povezan s njenim dobrim prometnim položajem i sve razvijenijom prometnom mrežom.

– Osim izgradnje Magistrale, veliki su pomaci napravljeni 1959. godine puštanjem u promet trajektne linije Crikvenica-Šilo.

Liniju je održavao legendarni trajekt Bodulka kojeg pamte svi stariji Crikveničani kao i stanovnici drugih otočnih mjesta na Jadranu koje je Bodulka povezivala s kopnom. Bodulka je kao prva na Jadranu ‘uplovila’ u povijest ne samo Crikvenice, nego i općenito prometa Hrvatske – stoji u katalogu izložbe.

Izložba osim trajektne linije tematizira i općenito razvoj crikveničke luke, parobrodarske linije koje su prije pojave trajekata bile glavne poveznice obalnih naselja, ali i povijesnu usmjerenost Crikveničana na istočnu obalu otoka Krka što utječe na osnutak mjesta Šilo te naposlijetku gradnju Krčkog mosta koji ove godine obilježava 40 godina od otvaranja za promet.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PRVA NA JADRANU Izložba povodom 60. obljetnice prve trajektne linije Crikvenica – Šilo
Prije 60 godina zaplovio je prvi drveni trajekt u Hrvatskoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.