2 min. čitanja

USNS “Yuma” na redovnom remontu – Lenac nastavlja suradnju s Američkom mornaricom, unatoč epidemiji

USNS “Yuma” na redovnom remontu – Lenac nastavlja suradnju s Američkom mornaricom, unatoč epidemiji
Foto: Vedran Grozdanić

RIJEKA – Nakon nepunih godinu dana, američki vojni katamaran USNS Yuma (T-EPF-8) vratio se u riječko remontno brodogradilište „Viktor Lenac“. Proteklih je dana „Yuma“ boravila u splitskoj ratnoj luci u Lori, a potom je u pratnji novog hrvatskog OOB-a „Omiš“ otišla prema Rijeci, i prošlog tjedna u Martinšćicu.

Kako su za portal Obris rekli iz brodogradilišta „Viktor Lenac“, „radovi koji će se obavljati na brodu USNS Yuma u sklopu su standardnog redovnog godišnjeg održavanja. Ističemo da je ovo već treći put kako nam USNS YUMA stiže na redovni remont“. Posljednji put Yuma je došla u „Lenac“ 1. studenog 2018. godine, gdje su do 7. veljače vršeni „razni radovi na različitim brodskim sustavima“. Ovoga puta, ovaj američki vojni brod ostaje u riječkom brodogradilištu 2 mjeseca.

Ovogodišnji dolazak USNS Yuma u „Viktora Lenca“ više je, nažalost, izuzetak nego pravilo. Epidemija bolesti COVID-19 je, priznaju u „Lencu“, podosta utjecala na planirane dostupne projekte: „Tako da tijekom ove godine Brodogradilište nije moglo konkurirati za niti jedan tzv. ‘voyage repair’,  koji se inače obavljaju po raznim europskim lukama. U prijašnjim godinama znali smo imati i po 5-6 takvih projekata“.

Nažalost, ove godine u „Lenac“ nije stigao ni do sada redoviti gost iz sastava Ratne mornarice SAD-a, brod USS „Mount Whitney“ (LCC-20). Umjesto u „Lenac“, „Whitney“ je ove godine otišao na remont u talijansku Genovu, odnosno u tamošnje brodogradilište San Giorgio Del Porto. USS „Mount Whitney“ prvi puta je došao na remont u riječko brodogradilište 2011., da bi potom od 2015. dolazio redovito svake godine, sve do ove 2020.

U „Lencu“ priznaju da ove godine nisu uspjeli dobiti natječaj za poslove održavanja, jer „nerealno je očekivati da će Brodogradilište uspjeti svaki puta dobiti, odnosno ugovoriti sve projekte koje Vlada SAD-a raspiše kroz javne natječaje, tako da  je ovaj put projekt nažalost dodijeljen drugom brodogradilištu“.

No u brodogradilištu ipak očekuju nastavak suradnje s US Navy. „Trenutno očekujemo rezultate nekoliko natječaja na kojima smo intenzivno radili u prošlim mjesecima, te se nadamo da ćemo biti konkurentniji od ostalih brodogradilišta“, odgovorili su nam iz „Lenca“.

Ukoliko dobiju bar jedan od 3 natječaja koji su u tijeku, već nakon odlaska „Yume“ mogli bi očekivati pristizanje kojeg novog američkog vojnog broda.

Lidija Knežević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.