DOZNAJEMO Potraga za INA-inom platformom u četvrtak – Ima sigurnosne ventile 50 m ispod dna

Foto: Morski HR / INA

PULA – Lučka kapetanica Lučke kapetanije Pula, Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je da će se do kraja tjedna odnosno čim vremenski uvjeti budu povoljniji, krenuti u potragu za nenastanjenom plinskom platformom Ivana D, koja je nestala u subotu uslijed jakog vjetra i velikih valova. Iz INA-e i Ministarstva mora doznajemo da će se prema lokaciji nestale platforme isploviti u četvrtak.

– Uvjeti su loši i nije moguće ići u potragu, no treba istaći najvažnije – nema onečišćenja mora. Kako sada stvari stoje, tijekom četvrtka ili petka mogli bi isploviti inspektori lučke kapetanije i ministarstva – kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

Da postoji neka opasnost za plovidbu, to bi bilo objavljeno još jučer putem sustava dojave na kanalu 16, kako i nalažu pomorski propisi kojima se uzbunjuju pomorci. Uokolo platformi ionako je zabranjena plovidba, pa ostaje tek nagađanje da velika konstrukcija nije “odlutala”, već je moguće da je oštećena na licu mjesta i možda potonula.

Foto: INA

Platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule. U službenom priopćenju INA pojašnjava što se dogodilo:

– Uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D. Riječ je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin. Prije tih događaja automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš.

Sukladno propisima i zakonskim obvezama INA je o događaju pravovremeno izvijestila sva nadležna tijela.

Zbog izrazito lošeg vremena tijekom sljedećih dana, a zbog nastale situacije, proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima će se pratiti s većom pozornošću, te će se poduzeti dodatne mjere po potrebi. Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta, stoji u službenom priopćenju INA-e.

Ivana D sigurna za okoliš – “Ventili se zatvaraju na najmanju grešku”

Naravno, nitko od službenih organa neće se upustiti u nagađanja, no ipak doznajemo nešto detaljnije o kakvom objektu se zapravo radi.

– Platforma je oštećena, a u kojem je stanju, to ne znamo dok ne dođemo tamo. Ivana A je platforma s posadom, a Ivana D je mala platforma 17 metara iznad morske površine, a ispod mora do dna ima 40-ak metara. Stoji na monopodu, odnosno jednom stupu – doznajemo iz INA-e.

Platforma je projektirana da izdrži puno jače nevrijeme nego što je možda bilo ovih dana i tek treba utvrditi što se dogodilo. Postoji li problem ili ne; je li se nagnula, pukla, potonula… Iako doznajemo da je nedavno prošla neku vrstu tehničkog pregleda ili nadzora i sve je bilo u redu.

– Platforma je plinovodom povezana sa susjednom Ivana E, a Ivana E je povezana s Ivana A. Prva stvar koja inducira da se nešto dogodilo, aktivira tzv. “shut down” sistem koji odmah gasi dovod plina. Dakle, ispod 40 m morskog dna, još 50 m u dubini tla nalaze se ti ventili koji se automatski aktiviraju i kad se pojavi najmanja greška – kazuje nam izvor iz INA-e i dodaje da je upravo stoga bušotina sigurna za okoliš i nema opasnosti od curenja.

Ivana D je, kao i sve na našoj strani Jadrana, plinska plaftorma, a INA ih ima 20 i sve se nalaze na području u blizini Istre.

– Postoji navigacijski sustav, ona nije nestala, nego je nema, odnosno nije vidljiva navigacijskom sustavu i daljinskom sustavu upravljanja – doznajemo iz INA-e, a neslužbeno saznajemo da nije imala video nadzor.

Ivana D je u 20-ak godina postojanja proizvela oko milijardu metara kubnih plina, a vrijedna je 10-ak milijuna dolara.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

INA: “Nestala” nam je platforma u olujnom nevremenu na sjevernom Jadranu