INA: “Šaljemo robotsku ronilicu do pozicije platforme!”

Foto: Pixabay / Ilustracija

PULA – INA je poslala novo priopćenje o oštećenoj platformi Ivana D, kojoj se uslijed jakog nevremena od petka, 5. prosinca 2020. godine gubi trag.

Foto: INA

Priopćenje iz INA-e prenosimo u cijelosti:

Nastavno na obavijest o oštećenju odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D napominjemo da vremenske prilike još uvijek ne dopuštaju siguran obilazak lokacije brodom kako bi se utvrdile okolnosti događaja.

Prema trenutačnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda je izgledno u drugoj polovici tjedna.

Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obavit će i predstavnici nadležnih službi s kojima je INA u kontinuiranom kontaktu vezano uz događaj.

U tijeku je i priprema podvodne robotske ronilice koju INA i inače koristi za pregled stanja odobalnih eksploatacijskih objekata. Još jednom ponavljamo da se na Ivani D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan.

Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, a proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

Posljednji koordinirani inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D obavljen je u listopadu ove godine te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad – priopćila je INA.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Potraga za INA-inom platformom u četvrtak – Ima sigurnosne ventile 50 m ispod dna