Pomorci pisali Butkoviću, Capaku i Berošu: “Molimo prioritetno dobrovoljno i besplatno cijepljenje pomoraca”

Foto: Pixabay

Zajednica Udruga Kapetana, časnika i Udruga pomoraca u Hrvatskoj, nakon usaglašavanja stajališta s ostalim pomorskim udrugama u Hrvatskoj, uputili su ministru prometa, pomorstva i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu i ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku otvoreno pismo, odnosno Zamolbu za prioritetno dobrotvorno i besplatno cijepljenje pomoraca.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Koristimo priliku da Vas pozdravimo i zahvalimo na Vašoj pomoći i trudu koji su rezultirali olakšanom ukrcaju i iskrcaju pomoraca u međunarodnoj plovidbi tijekom trajanja  pandemije uzrokovane virusom Covida.

Nažalost situacija je daleko od normalne, i mnoge kolege  još uvijek mjesecima čekaju na mogućnost pristupa utvorenim zračnim lukama i aviolinijama kako bi se vratili doma ili ukrcali na brod.

Međutim, bez obzira na sve probleme ploviti se mora,  ako stane pomorski promet stat će i svijetska trgovina.

UN i Međunarodna pomorska organizacija ( IMO ) poduzimaju sve da se pomorski promet i dalje odvija nesmetano, znajuči da bez toga ne može svjetska trgovina.

Napokon smo se usuglasili da pomorci dobiju status radnika s posebnim statusom u svjetskoj trgovini, što je donekle olakšalo iskrcaj i ukrcaj pomoraca širom svijeta.

Udarom drugog vala pandemije situacija se pogoršala posebno smanjenjem aviolinija.

Pronalaskom cijepiva, i prvim cijepljenjima, vjerujemo da će započeti nova faza u suzbijanju pandemije, olakšati transfere pomoraca i omogučiti njihov život i rad.

Informirani smo da cijepivo u Hrvatsku dolazi  uskoro odnosno početkom naredne 2021. godine.

UN, IMO, BIMCO, sindikat, pomorske Udruge i ostale nacijonalne institucije udružene pokušavaju da se pomorcima omogući  dobrovoljno priotitetno  cijepljenje.

Kao što Vam je poznato pomorci u međunarodnoj plovidbi  odavno se cijepe za određene bolesti koje se evidentiraju u tkz. kartonu cijepljenja ili poznatije kao žuti karton odnosno žuta knjižica.

U skladu sa svim gore navedenim molimo spomenuta Ministarsta i Vladu  RH  da pomorce uvrste u dobrovoljno prioritetno i besplatno cijepljenje protiv Covida -19.

Molimo za razumijevanje i unaprijed se zahvaljujemo,i  stojimo Vam na raspolaganju za sva moguća objašnjenja, stoji u pismu, kojeg potpisuje glavni tajnik ZHUPK, kap. Slobodan Vrdoljak, u ime Zajednice Udruga Kapetana, časnika i Udruge pomoraca u Hrvatskoj. Inicijativu su podržali još i Udruga pomorskih kapetana Split te Udruga pomorskih kapetana Zagreb.

D.G.